Pluimveehouderij

Achtergrond

Recordproductie Duitse eenden verwacht

De eendenproductie in Duitsland stijgt al jaren en zou in 2007 weleens hoger kunnen uitkomen dan ooit.

Hogere eendenprijzen - Ondanks de hoge Duitse eendenproductie is de verwachting dat de eendenprijzen in Duitsland ook hoger zullen zijn dan vorig jaar. Ook bij de eenden hangt de prijsstijging samen met de kostenstijgingen, in het bijzonder bij het voer.

52.000 ton (+2.000 ton) - Volgens voorlopige schattingen van het ZMP zal Duitsland in 2007 52.000 ton eend en eendenvlees produceren, 2.000 ton meer dan in 2006. En dit ondanks de vogelgriepgevallen in zomer 2007 en de ruimingen als gevolg daarvan.

Hogere zelfvoorziening - De Duitse zelfvoorzieningsgraad voor eendenvlees stijgt naar vermoedelijk 69 procent. Vijf jaar geleden lag de Duitse zelfvoorziening voor eendenvlees nog op krap 59 procent.

Aanvulling met importen - Gezien het totale Duitse verbruik van eendenvlees van ongeveer 75.000 ton moet importen voor aanvulling zorgen. De leveringen van eendenvlees komen voornamelijk uit Hongarije, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Anders dan bij de ganzen zijn de importen uit Polen hier van ondergeschikt belang.

Richting jaarrondverbruik - Eenden worden in Duitsland steeds meer een jaarrondproduct, dankzij het toenemende belang van delenproductie. Het zwaartepunt van het verbruik van eenden ligt echter nog altijd op het laatste kwartaal van het jaar. Het Duitse verbruik van eendenvlees lijkt dit jaar licht toe te nemen.

bron: ZMP

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.