Pluimveehouderij

Achtergrond 492 x bekeken

Goede resultaten bij vergisting slachtafval

Het bedrijf BIR (Biologische Industriële Reststoffenverwerking) behaalt goede resultaten met de vergisting van slachtbijproducten van vleespluimvee.

Dat stelt projectleider Richard Haarhuiis van BIR. BIR is een samenwerking tussen GMB Slibverwerking b.v. uit Opheusden en Waterstromen b.v. uit Lochem. Het bedrijf kreeg in 2004 een opdracht van het ministerie van landbouw om een demonstratieproject uit te voeren voor de alternatieve verwerking van slachtbijproducten uit pluimveeslachterijen.

Sinds juli draait in Lichtenvoorde een vergistingsinstallatie waar de slachtbijproducten van de Pingoslachterij uit Goor worden vergist. De vergister produceert gas, waaruit vervolgens electriciteit en warmte wordt geproduceerd. De electriciteit wordt hoofdzakelijk gebruikt door de installatie zelf en de warmte wordt geleverd aan een waterzuiveringsinstallatie van een leerlooierijbedrijf dat vlak naast de vergister staat.

“We hebben in de tien weken dat we nu draaien nog niet alle technische problemen onder controle, maar we hebben wel veel kennis opgedaan over het proces”, vertelt projectleider Richard Haarhuis van BIR. “Ik heb er vertrouwen in dat we de tien weken dat het proefproject nog duurt het hele proces redelijk onder de knie hebben.” Hij verwacht de eindresultaten van de proef begin volgend jaar te kunnen geven.

Mocht het project slagen, dan wil BIR in principe gaan opschalen op een andere locatie. “Maar zo ver is het nog lang niet”, stelt Haarhuis. “We krijgen dan te maken met de destructiewetgeving. Er hangt heel veel wet en regelgeving omheen”, aldus Haarhuis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.