Pluimveehouderij

Achtergrond

AI-vaccin Nobilis Influenza H5N2

Vaccinproducent Intervet heeft een EU-registratie gekregen voor zijn AI-vaccin Nobilis Influenza H5N2.

Door de goedkeuring van AI-vaccin Nobilis Influenza H5N2 beschikt Europa nu over een geregistreerd vaccin dat vogels beschermt tegen de heersende H5N1-stam van aviaire influenza (vogelgriep). In nationale programma’s voor AI-bestrijding kan het vaccin een rol spelen.

Gebaseerd op AI-stam H5N2

Het vaccin Nobilis Influenza H5N2 is gebaseerd op een andere stam dan de heersende H5N1-stam, namelijk op de stam H5N2. Vogels die gevaccineerd worden met H5N2 maken andere antistoffen aan dan vogels die met H5N1 geïnfecteerd zijn. Door middel van een diagnostische test kan het verschil tussen de antistoffen onderzocht worden.

Onderzoek naar massabestrijding

Het AI-vaccin Nobilis Influenza H5N2 is een van de vogelgriepvaccins die Intervet beschikbaar heeft. Deze vaccins bevatten geïnactiveerd virus en moeten geïnjecteerd worden om een volledige immuunrespons te krijgen. Intervet onderzoekt nu de mogelijkheden voor massabestrijding, waarbij injectie niet nodig is. Onderzoeksprojecten naar deze nieuwe vaccintoepassing bevinden zich nog in een vroeg stadium.

Voor levering gelden strikte regels

In Europa gelden voor de verkoop en levering van Nobilis Influenza strikte regels die vastgesteld zijn door de Europese wetgeving om aviaire influenza (AI, vogelgriep) te bestrijden. Gebruik van het AI-vaccin Nobilis Influenza H5N2 moet goedgekeurd worden door de bevoegde autoriteiten in de betreffende EU-lidstaten.

Grootste vaccinproducent

Intervet is ‘s werelds grootste producent van vaccins voor dieren en een dochterbedrijf van Akzo Nobel.

Foto

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.