Pluimveehouderij

Achtergrond 529 x bekeken 1 reactie

Bas Rodenburg

Onderzoeker dr. ir. T.B. (Bas) Rodenburg (31) krijgt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een bedrag van circa 200.000 euro toegekend voor zijn onderzoek naar het verenpikgedrag van legkippen.

Bas Rodenburg, wetenschapper van de leerstoelgroep Fokkerij en Genetica van Wageningen Universiteit, krijgt de subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ‘vanwege opvallende en originele ideeën voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek’. Met het bedrag van 200.000 euro kan Rodenburg drie jaar lang onderzoek doen en verdere ideeën ontwikkelen. Bas Rodenburg onderzoekt in welke mate genetische achtergrond van de kippen en wijze van opfok van invloed zijn verenpikken.

Gepromoveerd in 2003 op verenpikken

Bas Rodenburg promoveerde eind 2003 op een studie waarbij hij de relatie tussen verenpikken en andere gedragskarakteristieken in kaart bracht. Een belangrijke conclusie van Bas Rodenburg was dat de sociale omgeving een grote rol speelt bij de ontwikkeling van verenpikken en dat hiermee ook rekening gehouden zou moeten worden in de fokkerij. Bepaalde karaktereigenschappen op jonge leeftijd blijken voorspellend te zijn voor de neiging tot pikken op volwassen leeftijd en zouden dus bruikbaar kunnen zijn bij selectie tegen verenpikken.

Foto

Albert Papenburg

Eén reactie

 • no-profile-image

  Sjaak Rodenburg

  Hoi Bas,

  Ik kwam op internet toevallig het bericht tegen over jouw onderzoek naar verenpikken.
  Ook al is het ruim een jaar oud, toch leuk om te lezen. En natuurlijk nog gefeliciteerd (ook al is het een beetje laat)!
  Bij de legkippen van mijn moeder werd het puntje van de snavel altijd gebrand als zij niet van elkaar af konden blijven. Vond ik altijd wel zielig. Maar kennelijk was de sociale omgeving niet helemaal in orde, ook al waren het echte scharrelkippen met buitenuitloop.


  Veel succes en hartelijke groeten,
  Sjaak

Of registreer je om te kunnen reageren.