Pluimveehouderij

Achtergrond

Spuitmast voor middel tegen bloedluis

Rijk van Dam heeft een volledig roestvrijstalen spuitmast ontwikkeld om bestrijdingsmiddel tegen bloedluis ofwel vogelmijt mee toe te dienen in pluimveestallen met kooihuisvesting.

De spuitmast voor de bestrijding van bloedluis ofwel vogelmijt bestaat uit een afneembare koker op een verrijdbaar onderstel, waarin losse opzetstukken kunnen worden geplaatst. Met behulp van die opzetstukken kan de spuitmast worden aangepast aan de stalhoogte.

Aan de opzetstukken zitten verstuivers geplaatst die zijn verbonden aan een stoomcleaner (het aantal verstuivers hangt af van de capaciteit van de stoomcleaner).

Als gevolg van de zeer hoge druk (ca. 170-180 bar) ontstaat een zeer dichte mistwolk die in alle hoeken en gaten van de inrichting komt.

Met een paar procent bestrijdingsmiddel (opletten dat het middel geschikt is voor gebruik in hogedrukpompen) is een effectieve bloedluisbestrijding mogelijk en kan zelfs een zware besmetting worden beheerst. Na enkele behandelingen om de drie dagen, blijkt de luis veertien dagen weg te blijven. Daarna kan worden volstaan met één behandeling per kwartaal, zo wijzen praktijkervaring uit.

Meer inlichtingen

Rijk van Dam Stalinrichting
• Kruisbeekweg 13/A, 6741 NE Lunteren
• tel. (0318) 573726
• fax (0318) 573440
• e-mail: info@rijkvandamstalinrichting.nl

Foto

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.