Pluimveehouderij

Achtergrond

Drukte bij eierbedrijf

Topdrukte in verband met de naderende feestdagen

De pallet met 10.800 eieren gaat de kookmachine in. Daarna worden de gekookte eie­ren gepeld en verpakt en gaan ze naar afnemers voor de buitenhuis­houdelijke markt. Daarmee wordt de horeca, catering en de institutionele markt bedoeld. Eieren die op deze manier zijn bereid, zijn zo’n 35 dagen te bewaren. Het is op dit moment topdrukte bij Eicom in verband met de naderende feestdagen. Per week wordt er een half miljoen eieren ge­kookt. Directeur-eigenaar Henk Ha­mersveld van Eicom is tevreden over de omzetten tot nu toe.
Foto VidiPhoto

Folkert en Marrie Sterkenburg uit het Friese Katlijk zetten een van hun schapen met een ferme zwaai over het hek van gaas. Het ooilam is kreupel aan een poot en kan beter op het erf zijn. "Hier in het veld loopt het dier altijd achteraan en krijgt hierdoor te weinig eten", vertelt Folkert. In totaal heeft de Friese schapenhouder 710 schapen, het meest boeren-Texe­laars."Ze zijn niet allemaal raszuiver", zegt hij. Van de kudde lopen er op dit moment 460 dieren bij de ram. Met Texelse rammen erbij wordt geprobeerd de vruchtbaarheid van de kudde te verhogen. De schapen van Sterkenburg lopen ’s winters bij verschillende veehouders in het land om het gras kort te houden. Foto Alex de Haan

Fruittelers kunnen met eenvoudige ingrepen het energie­verbruik op het bedrijf, met name bij de fruitkoeling, fors reduce­ren. Dat werd duidelijk op een fruittelersbijeenkomst maandag in ’t Goy, daar gaf Henk Onink van IVL Bedrijfskoeling voorlichting over koudemiddelen. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.