Mechanisatie

Nieuws

Raven stuurt spuit met camera

Raven Industries introduceert VSN, een besturingssysteem op basis van camerabeelden, om gewassen te bespuiten.

Het nieuwe VSN-geleidesysteem (van het Engelse ‘vision‘) gebruikt beeldsensoren en beeldverwerkingstechnologie om landbouwmachines zoals spuiten snel reagerend en precies door het gewas te sturen.

Geen mechanische voelers

VSN betekent sturing op basis van plantrijen bij spuitsnelheden die gebruikelijk zijn in de agrarische sector – vanaf een paar centimeter hoge kiemplantjes tot een bijna gesloten gewas, zonder mechanische voelers te gebruiken.

VSN gebruikt een stereocamera om te navigeren op basis van gewasrijen. - Foto: Raven
VSN gebruikt een stereocamera om te navigeren op basis van gewasrijen. - Foto: Raven

Minder gewasbeschadiging

Het systeem gebruikt een stereocamera om de rijen te detecteren en te herkennen, waardoor de chauffeur zich volledig op het regelen van het spuitproces kan richten. Deze manier van automatisch sturen moet leiden tot minder gewasbeschadigingen en een groter gespoten oppervlak per tijdseenheid. En uiteindelijk in een beter financieel resultaat door een hogere spuitefficiëntie en hogere opbrengsten.

Tot meer dan 30 km/u

In de VS rijden inmiddels 30 tot 40 spuiten met VSN rond. Het is tot nog toe goedbevonden voor gebruik in mais, soja, katoen en sorghum. Meer gewassen staan op de nominatie. Volgens Raven is de camera/sensor makkelijk in te stellen. Eenmaal goed, dan is er geen bijstellen meer nodig in het veld. VSN is inzetbaar tot werksnelheden boven 30 kilometer per uur. Het besturingssysteem biedt 3 standen (modi) die elk een eigen meerwaarde bieden in een bepaalde situatie.

Universeel systeem

Het systeem is universeel, dus niet merkgebonden. VSN is in Nederland nog niet te koop. Raven Europe in Middenmeer (N.-H,) wil het eerst uitgebreid testen, zodat het op bijvoorbeeld schoffels in elk geval dezelfde nauwkeurigheid haalt als de huidige gps-systemen. Ook speelt mee dat de sensor dan doorgaans een stuk lager zit dan op een hoge spuit, en dan werkt alles toch weer net anders. Prijzen zijn daarom nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.