Foto: Kverneland MechanisatieNieuws

Kverneland kan binnen werkbreedte variabel strooien

De TLX Geospread-kunststrooier van Kverneland kan nu ook binnen de strooibreedte verschillende doseringen per sectie strooien. Kverneland noemt deze innovatieve optie Multirate.

Precisielandbouw wordt steeds meer gemeengoed. Preciezer bemesten betekent variabel doseren. Dat laatste was tot voor kort lastig met een kunstmeststrooier, omdat deze over de volledige breedte dezelfde gift geeft. Wilden boeren bijvoorbeeld variabel stikstof toedienen, dan grepen ze naar de spuit om variabel vloeibare stikstof toe te dienen. Kverneland heeft echter zijn strooier zodanig gemodificeerd dat ook met een strooier de opbrengst binnen de werkbreedte is te variëren.

Deze maand beschikbaar

De werkbreedte is verdeeld in 8 secties. Door het uitstroompunt boven de strooischijf aan te passen, is het strooiveld te sturen. Een perfecte overlap van de strooivelden van de linker- en rechterschoep, geeft een egale verdeling. Door verplaatsing van een van de strooivelden, en tegelijkertijd het uitstroomvolume aan te passen, kan op plekken meer of minder kunstmest worden geworpen. Het systeem is per september 2019 beschikbaar.

In secties afschakelen op geren was al langer mogelijk met Geospread.

Beheer
WP Admin