Mechanisatie

Nieuws 7 reacties

LTO en Cumela blij met snelheidsverhoging trekkers

LTO Nederland en Cumela zijn blij met het wetsvoorstel voor aanpassing van regels voor landbouwvoertuigen.

De maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen gaat naar 40 kilometer per uur met een kentekenplicht voor alle landbouwvoertuigen die sneller willen rijden dan 25 kilometer per uur. Voor trekkers komt er bovendien een APK-plicht als ze volgens de registratie op het kentekenbewijs sneller kunnen dan 40 kilometer per uur. Voor alle landbouwvoertuigen komt er een registratieplicht.

‘Snelheidsverhoging belangrijkste onderdeel’

Cumela Nederland is verheugd over het voorstel dat deze week naar de Kamer gaat voor behandeling. Volgens beleidsmedewerker Hero Dijkema is de snelheidsverhoging naar maximaal 40 km per uur het belangrijkste onderdeel voor de sector. “Op die manier wordt het mogelijk dat trekkers en andere landbouwvoertuigen meer over provinciale wegen en rondwegen kunnen gaan rijden in plaats van op smalle parallelwegen en door de bebouwde kom. Wel moeten alle voertuigen die harder kunnen rijden dan 25 kilometer per uur een kentekenplaat voeren.”

EU-regels

De APK-plicht is vooral voor de overheid van belang om te voldoen aan EU-regels die een APK voorschrijven voor alle trekkers die volgens het kentekenbewijs harder dan 40 kilometer per uur kunnen rijden. Dijkema verwacht dat het aantal trekkers dat een APK moet hebben, beperkt blijft. “Het overgrote deel van de trekkers zal een constructiesnelheid hebben van maximaal 40 kilometer, ook in de loonwerksector”, aldus Dijkema.

‘Doorstroming landbouwverkeer vlotter en veiliger’

Voor LTO Nederland is ook de snelheidsverhoging een belangrijk onderdeel met de daaraan gekoppelde toezegging van wegbeheerders dat ze kiezen voor een ‘ja-tenzij benadering’. Dat houdt volgens LTO in dat het vrijgeven van provinciale wegen en rondwegen in principe mogelijk is. Doorstroming van landbouwverkeer kan zo vlotter en veiliger volgens LTO. De belangenbehartiger wijst er op dat er op haar verzoek een vrijstelling is van de APK-plicht voor trekkers die voor de landbouw worden gebruikt.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Maximum snelheid naar 40 km per uur. Als de trekker sneller KAN dan 40 km per uur dan is apk verplicht. Dus als je de wet wilt overtreden door de max snelheid te overschrijden, dat is ok maar dan moet je wel de trekker apk gekeurd hebben. Beetje krom allemaal.
  Voorts is het een beetje hypocriet van Cumela om blij te zijn met max 40 km/u want ik denk dat er maar weinig loonwerkertrekkers verkocht worden die niet 50+ km per uur kunnen halen.

 • Vhouder

  hier liggen zoveel verkeersdrempels dat je de veertig km nog haast niet kunt halen

 • farmerbn

  Toen ze de mestwet invoerden in 1986 mochten we 350 kg fosfaat per ha uitrijden. Bij die toezegging gingen de boeren akkoord. Van die 350 kg is niet veel meer over. Van de APK-vrijstelling voor trekkers die max 40 km per uur kunnen rijden blijft na een tijdje natuurlijk ook niks over. Straks alle trekkers een keuring en de oude trekkers een afkeuring. Cumela uiteraard reuze blij en de loonwerktarieven omhoog.

 • Peet1212

  De EU verplicht nu al een APK voor trekkers die 40 km kunnen, dus raad maar eens hoelang het duurt voor het zover is dat de gewone boer deze APK verplicht wordt???
  Belachelijk, wij komen amper op de weg!!

 • kleine boer

  kenteken apk dan volgt wegenbelasting.....

 • pinkeltje

  Heb ook nooit begrepen waarom er een verplichte keuring is voor een trekker die harder kan rijden dan volgens de wet is toegestaan. Maar ja, op een hip festival kun je ook op kosten van de overheid je pillen op veiligheid laten controleren, dus dan zal dit ook wel niet zo raar zijn.... Vervolgens is de praktijk dat als een nieuwe trekker "maar" 40 per uur kan rijden, de koop niet doorgaat. Als de APK voor trekkers goed in de steigers staat en alles netjes is geregistreerd dan kan een kind wel voorzien hoe zich dat verder gaat ontwikkelen. Niet minder ongelukken, maar wel weer wat kostenposten erbij.

 • koestal

  snelle boeren en loonwerkers

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.