Mechanisatie

Nieuws

Sima-nieuws (10): Basak verreiker en zuigende mestrobot

Basak toont op de Sima nieuwe verreikers, en het Franse CRD komt met een zuigende mestrobot.

Het Turkse Basak maakt verreikers met een hefbereik van 7 tot 13 meter en toont ze nu voor het eerst in het rood op een internationale beurs. De machines worden bij het zusterbedrijf Sanko gebouwd.

De Basak-verreiker beurt maximaal 3,5 ton tot 8,7 meter hoog. - Foto's Mark Pasveer
De Basak-verreiker beurt maximaal 3,5 ton tot 8,7 meter hoog. - Foto's Mark Pasveer

Perkins-motor

De verreikers zijn uitgevoerd met een Perkins-motor en een Bosch-transmissie. Deze BTH 935 heeft een Perkins van 100 pk en weegt 9958 kg. Hij beurt maximaal 3,5 ton tot 8,7 meter hoog. De topsnelheid is 30 km/uur. De verreiker beschikt verder over de standaard uitrusting zoals 4-wiel, 2-wiel en hondengangbesturing.

Basak heeft plannen om ook in Nederland te gaan verkopen. Een 9 meter-uitvoering zou rond de € 50.000 gaan kosten.

Mestrobot die zuigt

De mestrobot die CRD toont op de Sima, is alles behalve een gewone mestrobot. Dit prototype van het Franse CRD schuift en zuigt de mest op van een dichte vloer en brengt het naar een afstort. Hij kan maximaal 350 liter mest meenemen. Dat zou volgens CRD genoeg moeten zijn om een stal voor 100 koeien schoon te houden.

De mestrobot van CRD schuift en zuigt de mest op van een dichte vloer en brengt het naar een afstort.
De mestrobot van CRD schuift en zuigt de mest op van een dichte vloer en brengt het naar een afstort.

Daarnaast heeft hij een 70 liter watervat om de roosters nat te spuiten bij droge omstandigheden zodat het schuiven makkelijker gaat. De schuif is 1,50 meter breed en rijdt maximaal 16 uur per etmaal. Navigeren gaat met laser. Daarvoor moeten de grenzen zoals boxranden wel minimaal 20 cm hoog zijn.

De CRD mestrobot kost € 24.400 zonder installatie. De robot is ook te krijgen als voeraanschuifrobot en is dan 1,50 meter hoog en weegt 700 kg.

Of registreer je om te kunnen reageren.