Foto: Vogelsang MechanisatieNieuws

Uitrijden drijfmest stuk nauwkeuriger

Vogelsang werkt samen met John Deere aan een nauwkeurige aansturing van drijfmestdosering met de Blackbird-sleepvoetbemester.

De combinatie van mechanische aansturing door Vogelsang en elektronische aansturing door John Deere op basis van gps, vergroot de nauwkeurigheid van de mestgift door de Blackbird. - Foto's: Vogelsang

De combinatie van mechanische aansturing door Vogelsang en elektronische aansturing door John Deere op basis van gps, vergroot de nauwkeurigheid van de mestgift door de Blackbird. – Foto’s: Vogelsang

Tot dusver kon de Blackbird van Vogelsang de afgifte van vloeibare organische mest (drijfmest) alleen per sectie variëren. Maar het Duitse bedrijf heeft zijn Comfort Flow Control (CFC) nu zo verbeterd dat het de meststroom sneller en directer kan aanpassen. Dit gaat met een pneumatisch systeem met luchtbalgen die, meer of minder opgeblazen, de mesttoevoerslangen meer of minder dichtdrukken. Dit kan nu ook per uitstroompijp worden aangestuurd. De aansturing van dit pneumatische systeem geschiedt elektronisch, via de Isobus.

in 2020 te koop

Samen met John Deere werkt Vogelsang momenteel in een project om ook deze aansturing zeer nauwkeurig (op 3 centimeter) te kunnen regelen met JD’s Section Control. Momenteel zijn ze aan het finetunen en de bedoeling is dat het systeem komend jaar op de markt komt.

Pneumatische balgen drukken de mesttoevoerslangen minder of meer dicht om de gewenste meststroom te regelen.

Pneumatische balgen drukken de mesttoevoerslangen minder of meer dicht om de gewenste meststroom te regelen.

Voordeel van de veel nauwkeuriger bemesting is dat het onbedoelde plaatselijke overdosering van drijfmest minimaliseert (geren, variabele bemestingstoestand bodem). De aanvullende kunstmestgift kan daardoor omlaag, wat de CO2-footprint van de gewasproductie verlaagt. Ook reductie van ammoniakemissies hoort daarbij.

Beheer
WP Admin