Mechanisatie

Nieuws 9 reacties

LTO: alternatieven sleepvoet niet werkbaar

Volgens LTO Nederland zijn de alternatieven voor de traditionele sleepvoetbemesting niet haalbaar. Discussiepunt is met name de wijze van borging van de alternatieven.

LTO is zeer bezorgd over het aangekondigde verbod op de traditionele sleepvoet en nog meer over het ontbreken van praktische alternatieven. ”Discussiepunt is met name de wijze van borging van de alternatieven. Deze moeten deugdelijk maar ook werkbaar zijn voor boeren”, aldus Claude van Dongen van LTO.

Minister Schouten wil de sleepvoetbemesting op veen- en kleigrond verbieden omdat deze wijze van bemesten te veel ammoniakemissie veroorzaakt.

Alternatieven nog niet praktijkrijp

Er lopen verschillende projecten voor de ontwikkeling van alternatieven, maar volgens LTO zijn de alternatieven die net ministerie van LNV voor ogen heeft niet praktijkrijp om per 1 januari in te zetten. Gedacht wordt hierbij aan de pulstracktechniek, of het gebruik van de traditionele sleepvoet onder voorwaarde van geborgde waterverdunning of waterverdunning bij de eerste twee mestgiften in combinatie met extra weidegang.

Praktische en betaalbare oplossingen

LTO wil samen met het ministerie van landbouw zoeken naar praktische en betaalbare oplossingen voor het sleepvoetverbod, dat per 1 januari 2019 geldt voor veen- en kleigrond.

Laatste reacties

 • wrb

  lto, kun je niet beter in gesprek gaan met degene die de alternatieven hebben ipv roepen dat t niet kan? In de grond snijden is echt niet goed voor t bodemleven hoor...

 • Mtswie

  Hoeveel milieuwinst hebben we eigenlijk als we 33 % water naar het land moeten brengen bij sleepvoet bemesten.
  En hoeveel milieuwinst hebben we als we of weet ik hoeveel pk extra nodig hebben voor dezelfde werkbreedte met schijven die door de (harde) klei moeten, of een smallere bemester waardoor je extra vaak het land over mag?
  't is natuurlijk wel mooi voor de schatkist. Behoorlijk meer dieselverbruik en dus meer belastingen die binnen komen.

 • j.h.vonk@home.nl

  Bovengronds drijfmest is goedkoper. kan de boer ook goed zorgen voor weide vogel.

 • Cumela de belangenvereniging voor de loonwerkers ,heeft te veel invloed met betrekking tot de mestverwerking en aanwending ,er wordt niet meer met boeren gepraat maar OVER BOEREN gepraat , dat is de rede voor deze bizarre ,regelgeving waar de wetgever een al 35 jaar beproefde methode , verbied op onjuiste argumenten,gemanipuleerde meetrapporten .De bodem en daardoor de ammoniakemissie is er niet bij gebaat dat er per aanwending 300 tot 3000 kg bodemleven gedood wordt door een onjuiste aanwending (injecteren) , de ervaring in de afgelopen 30 jaar geleerd dat de sleepvoet perfect werkt ,op klei , en vooral beperkt het de daling van de veengebieden ,doordat er niet gesneden wordt in het kwetsbare veen en klei.

 • Nick1983

  Je leest elke keer weer wat nieuws. Hier lees ik plots weer: extra weidegang... Ongelooflijk. Als konijn uit de hoge hoed.

 • Mbmb

  Ik ben super boos over dit verbod: op klei en veen KAN je niet anders dan met de sleepvoet uitrijden. Er is veel land op afstand, kleine percelen, lastig toegankelijk. Betekent dit soms dat je ZELF helemaal niet meer kan uitrijden en overgeleverd wordt aan Cumula. Dit komt mij in elk geval op enorme kosten te staan. Ik eis dat er een werkbare methode komt die de boeren ZELF kunnen toepassen!

 • Nick1983

  Ben dr bang voor dat mevr. Schouten het gewoon keihard doordrukt, ook als dr straks op 1 jan 2019 nog steeds geen alternatieven zijn. We waren blij dat van Dam weg was, maar Schouten is geen haar beter...

 • sjoerddehoop1

  De sleepvoet is een mooie machine. Op dit moment proberen de regel-ambtenaren nog steeds oude ideeën door te drukken en politici worden verkeerd voorgelicht dat zij hiermee in moeten stemmen.
  Laat het gewoon aan de boer zelf over:
  De maximum stikstofgift staat toch al op 170 of 250 kg.
  Alle ammoniak die verloren zou gaan is schade voor de boer zelf.
  Ga uitrijden bij donker of liefst regenachtig weer.
  Zorg dat de drijfmest goed gemixt is en gebruik liefs nog een toevoegmiddel waardoor de ammoniak nog beter wordt vastgehouden. Dan hoef je ook minder te verdunnen met water.
  Wanneer je met de sleepslang/sleepvoet werkt is verdunnen met water niet zo duur en kost het geen extra arbeid en kilometers; en het resultaat van de aanwending wordt sterk verbeterd.


 • farmerbn

  Natuurlijk is Schouten geen haar beter. Ze moet het regeeraccoord uitvoeren en dat regeeraccoord is niet boervriendelijk. Als de minister te boervriendelijk is, wordt ze teruggefloten. Eigenlijk wil niemand landbouwminister worden behalve dié mensen die hopen op een mooiere baan na die 4 jaren. Eigenlijk een opstapje naar iets beters.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.