Mechanisatie

Nieuws 15 reacties

Veel onduidelijkheid rond verbod op sleepvoet

Er is veel onduidelijkheid over het verbod op de sleepvoetbemester. Een fout Twitter-bericht van RVO Agrarisch maakt de commotie compleet.

Dit bericht is geüpdatet

Komt er nu wel of geen verbod op de sleepvoetbemester? Het verbod zou 1 januari 2018 ingaan, maar het blijft onduidelijkheid of dit ook werkelijk van kracht wordt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en ook LTO en Cumela konden of wilden geen helderheid geven. Tot dat RVO Agrarisch dinsdag 6 februari twitterde dat het verbod op 16 februari toch in gaat.

Woensdagochtend trok RVO dit bericht alweer terug. “Het bericht is prematuur. We gaan uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar er is regelgeving in de maak”, aldus een woordvoerder. LNV geeft aan dat er op dit moment geen duidelijkheid is en denkt dat dit woensdag ook niet meer komt. Wanneer wel en wat voor regelgeving er komt, is dus de vraag. Inmiddels heeft ook Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) namens de landbouwcommissie om opheldering gevraagd bij het ministerie over het gebruik van de sleepvoetbemester.

Verbod op sleepvoetbemester jaar vertraagd

Op zand- en lössgrond mag al sinds 2010 niet meer gewerkt worden met de sleepvoetbemester. Al sinds oktober 2012 is bekend dat de sleepvoetbemester op klei- en veengrond zal worden verboden. Er werd besloten dat dit verbod vanaf 1 januari 2017 in werking zou gaan. Toen kwam de regelgeving echter niet rond en daarbij waren er geen alternatieven voorhanden. Uitstel tot 1 januari 2018 volgde.

Onduidelijkheid over alternatieven

Buiten de verwarring rond het eventuele verbod, is het ook onduidelijk welke alternatieven nu dan wel zouden worden toegelaten. In een SBIR-subsidieproject hebben diverse fabrikanten in 2016 al een alternatief gepresenteerd. Of deze zijn toegelaten en zijn te borgen is onbekend.

De sleepvoet in combinatie met toevoeging van water, wat in de praktijk sleepslangen is, bleef in het eerdere voorstel wel toegestaan. Als die lijn wordt gevolgd, gaat het verbod dus vooral om de sleepvoetbemester wanneer die achter een tank is gebouwd en waarbij dus niet met water is te verdunnen. RVO belooft nog altijd binnenkort met meer mededelingen op de website te komen.

De tweet van RVO Agrarisch die al snel weer werd teruggetrokken.

Laatste reacties

 • MKRouveen1

  Dit is al weer achterhaald. Er geldt geen verbod.

  "Vanaf 16 februari is het weer toegestaan drijfmest uit te rijden op grasland. Echter meldt RVO Agrarish 6 februari op haar twitteraccount dat er vanaf 16 februari een verbod zal gelden op sleepvoet gebruik voor grasland gelegen op klei en veen grond. Vandaag 7 februari komt RVO terug op deze tweet en geven ze aan dat er geen sprake is van een verbod op sleepvoetbemester maar er wel nieuwe regels zullen komen."

 • kleine boer

  Sjonge boerderij kijk ff bij de concurrent die hebben wel goed nieuws....

 • cornelis 22

  wetgeving wordt blijkbaar tegenwoordig gepubliceerd op twitter, ik dacht altijd dat een wet pas een wet na publicatie in de staatscourant. Ik zit niet op twitter dus ga ik verder met de sleepvoet.

 • Frederiqe

  Weten die galbakken wel waar ze het over hebben wie gaat er nu snijden in veen ik niet

 • farmer135

  Als ze het zelf al niet weten, hoe moeten wij het dan weten ?

 • MKRouveen1

  Ze weten het wel maar ze willen niet de indruk wekken dat zij niet weten wat de lezer al wel weet.

  Redactie Boerderij: graag het artikel aanpassen! Dit is pas onduidelijkheid zaaien, want er is gewoon duidelijkheid: geen verbod!

 • boerderij12

  een tweet die later weer is ingetrokken je zou er bijna om gaan lachen

 • deB.


  Compleet de weg kwijt, en maar sensatie maken.... dat is tegenwoordig de drijfveer

 • kleine boer

  @deb je doet zelf niks anders....

 • Mbmb

  Kom op nou.. toch schandalig zoals dit weer gaat. Geen redelijke alternatieven voorhanden en onduidelijkheid troef. Wat nou een eerlijke en transparante overheid. Ik zie geen verbod en ga mooi met de sleepvoet uitrijden. De sleepslang kan echt niet overal worden toegepast en andere mogelijkheden zijn er niet op klei en veen. Het verhaal achter dit verbod is flinterdun, het leidt nauwelijks tot vermindering van uitstoot maar is wel enorm kostenverhogend als je zelf niet meer mag uitrijden. Lekker voor de zak van de loonwerker, maar eerlijk is anders. Dit is weer een mooi voorbeeld van een onbetrouwbare overheid. Ik voel mijn eigen moraal weer een stukje dalen.

 • Nick1983

  "De sleepslang kan echt niet overal worden toegepast"

  Aanvoeren met de tankauto, doen wij opt maisland ook ;)

 • mkastelein@hetnet.nl

  compleet negeren dit verhaal. gewoon met de sleepvoet achter de tank het land in. Moeten ze maar eerder mee komen. We moeten de tijd hebben om een redelijk, betaalbaar en realistich systeem te bouwen.

 • mtseshuis

  Haha, lekker duidelijk weer: NVWA op z'n best! Dacht dat ze van duidelijkheid waren... Jongens heel gemakelijk: Bij toepassen met regen is alles toegestaan, bij schraal weer wachten op goed mestweer, klaar! Je hoeft alleen maar met de bromvlieg het land over te vliegen bij zonnig, schraal weer, simpel!

 • hollandagri

  de overheid is al langer de weg kwijt, met metingen die niet kloppen,inzake met industrie , auto s , scheepvaart en vliegverkeer voor te trekken en o.a ammoniak door de landbouw achter te stellen. overgens ammoniak gaat veel verder dan we denken. allen al met het feit dat er soms fijnstof , ( b. v. zand uit de sahara op onze auto s licht geeft inzicht tot nadenken).

 • Denk dat de loonwerkersvereniging cumula ,hier uit is op een verbod zodat er voor hen meer werk komt , zo waren ze ook ten koste van de boer aan,t stoken tegen boer transport
  , Beste Umula leden ........BIJT NIET IN DE HAND DIE U VOED !

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.