Mechanisatie

Nieuws 3 reacties

Enorme trekkerband gaat strijd aan met rups

Goodyear gaat met een enorme trekkerband de strijd aan met tracks en dubbellucht.

Goodyear gaat met een enorme trekkerband de strijd aan met rubberen tracks en dubbellucht. De Goodyear Optitrac LSW 1400/30R46 van ruim 2 meter hoog en 1,35 meter breed is sinds vorig jaar op de markt en onlangs in Amerika getest bij John Deere dealer Van Wall Equipment.

Lagere bodemdruk en kosten

De dealer en Goodyears moederbedrijf Titan stellen dat de grote band vergelijkbaar presteert maar tegen een lagere bodemdruk en tegen veel lagere kosten dan tracks. Een kniktrekker op tracks kost $ 40.000 tot $ 50.000 meer dan een vergelijkbare trekker op banden en het onderhoud aan de tracks is duurder, stellen zij.
Lees verder onder de foto

De Goodyear Optitrac LSW (Low Side Wall) met maat 1400 / 50R32 moet een alternatief zijn voor tracks of dubbellucht. - Foto: Goodyear
De Goodyear Optitrac LSW (Low Side Wall) met maat 1400 / 50R32 moet een alternatief zijn voor tracks of dubbellucht. - Foto: Goodyear

Lager verbruik diesel

In de test nam een John Deere 9620R op de OptitracLSW banden het op tegen een John Deere 9RX op rupsen, Beiden werkten met een zelfde cultivator op hetzelfde perceel. De trekker op de grote banden presteerde volgens Van Wall en Titan net zo goed, maar verbruikte 15% minder diesel.

Ook zou de bodemdruk onder de banden gemiddeld 16% lager zijn met uitschieters naar 38% voordeel. Daarbij was de topsnelheid tot 30% sneller.

Op termijn standaard frametrekkers met grote band

Titan en Van Wall denken dan ook dat er in de toekomst marktaandeel van de rupstrekkers naar zware wieltrekkers gaat, door dit soort banden. Ook Case IH dealer Central Illinois Ag die voornamelijk Steiger kniktrekkers op rupsen in Amerika verkoopt, heeft deze verwachting. Goodyear verwacht op termijn ook standaard frametrekkers met deze banden uit te gaan rusten.

Laatste reacties

  • maatje 1904

    Werkt mooi maar ze zullen toch over de weg moeten en daar is Nederland niet op berekend

  • mtseshuis

    Handig, frame trekkers met een achterbrug van 20 cm breed... 900-1050 banden zullen hier de max blijven. Alleen VF kan nog wat meer footprint geven, maar dan houdt het ook wel op...

  • hmeindertsma

    Hoe kun je met zo'n kleine wanghoogte een grote voetprint krijgen. Dubbel lucht is naar mijn idee goedkoper en je krijgt een soepelere formaat band.

Of registreer je om te kunnen reageren.