Mechanisatie

Nieuws laatste update:21 sep 2017

Agco lanceert platform-rotorcombine

Agco heeft in het Italiaanse Breganze een nieuwe generatie maaidorsers gepresenteerd, genaamd Ideal. Deze rotorcombine wordt een nieuwe topserie boven de bestaande MF- en Fendt-modellen.

Agco investeerde € 400 miljoen in de ontwikkeling van de rotorcombine, omdat het combineprogramma van Agco nog een hoogcapaciteitsmachine ontbeerde. De machine is geheel nieuw ontworpen; het is geen doorontwikkeling van een huidig model. Volgens Francesco Quaranto, vice president & general manager harvesting global, is de ontwikkeling van deze combine het grootste ontwikkelingsproject van Agco ooit.

Platform-combine voor alle merken

Bijzonder is dat de Ideal-serie eigenlijk een Agco-combine is, een zogenoemd platform-model voor alle merken. De combine wordt antraciet-zwart, voor zowel Massey Ferguson, Fendt en Challenger. Het enige verschil tussen de merken is het merk-embleem op de zijkant. Volgens Quaranto is deze serie bedoeld voor de bovenkant van de markt, en zijn de productieaantallen te klein om voor elk merk aparte modellen met aparte specificaties te fabriceren.

In Europa zullen alleen de merken Fendt en MF worden gevoerd. Er zal geen prijsverschil tussen eenzelfde model MF en Fendt worden gehanteerd. Wel zal het standaardmodel Fendt met meer opties zijn uitgerust dan een standaardmodel MF. Het merk Challenger wordt gevoerd in Noord-Amerika. Agco is er nog niet over uit of er naast MF ook een Valtra-variant komt voor de Zuid-Amerikaanse markt.

Drie modellen

Er komen drie modellen, de 7, 8 en 9. De 7 heeft een 9,8 liter Agco Power-motor van 331 kW (451 pk) en een rotor. De 8 en 9 hebben respectievelijk een 12,4 liter MAN-motor van 396 kW (538 pk) en 15,2 liter MAN-motor van 475 kW (647 pk) en twee ‘Dual Helix’-rotoren van 4,84 meter lengte.

De Ideal-serie overlapt qua vermogen met het huidige MF-model Delta en de Fendt X9490 van 365 kW (496 pk) met hybride-dorstechniek. Deze modellen blijven vooralsnog in productie. Maar mochten klanten massaal de Ideal 7 verkiezen boven de Delta en X, dan wordt de productie daarvan gestaakt, aldus de vice president.

Foto: Agco
Foto: Agco

Volgens Quaranto is de Ideal de grootste capaciteitsmachine in de markt. De rotors hebben 31% meer dorsoppervlak dan de concurrentie. De graantank is met 17.100 liter ook de grootste, evenals met de loscapacitieit van 210 liter per seconde. Belangrijk voor op de Europese markt, op 800 millimeterbanden en op 66 centimeterrupsen, is de combine slechts 3,3 meter breed in transport.

De prijs van de combine wordt pas tijdens de Agritechnica bekendgemaakt. Vanaf 2018 is de combine verkrijgbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.