Mechanisatie

Nieuws 1 reactielaatste update:6 apr 2017

Deutz-Fahr koopt niet langer in bij Kverneland

Same Deutz-Fahr (SDF) verlengt de licentie-overeenkomst met Kverneland over de productie en levering van hooibouwmachines niet.

De overeenkomst loopt tot 1 september 2017. Kverneland leverde diverse machinelijnen in de groen/zwarte Deutz-Fahr-kleuren, waarmee SDF zijn trekkermerk opwaardeerde tot full-liner.

Wilko Jilissen van SDF in Wijchen meldt dat Deutz-Fahr geen vervangend merk gaat zoeken voor de machines van Kverneland. “De werktuigsector is te specialistisch geworden. SDF wil zich, in tegenstelling tot andere full-liners, meer focussen op de eigen trekkers en combines. Daarbij is het zo dat door de opkomst van full-liners enkele werktuigfabrikanten nu in de verdrukking komen bij de dealers. Hoewel wij onze trekkerdealers nooit hebben verplicht om ook Deutz-Fahr-werktuigen te verkopen, geven wij hen nu alle ruimte om een sterk werktuigmerk te vinden. Dat komt onze trekkerverkoop uiteindelijk ten goede.”

SDF blijft overigens wel de persen en trommelmaaiers verkopen van Kuhn in Geldrop.

Op de achtergrond van dit besluit speelt mogelijk ook mee dat Kverneland sinds enige tijd onderdeel is van Kubota, een directe concurrent van SDF.

Vooralsnog beperkte gevolgen

Kverneland en SDF hebben duidelijke afspraken gemaakt om de beschikbaarheid van hooibouwwerktuigen met de merknaam Deutz-Fahr voor seizoen 2017 veilig te stellen. Daarna kan Kverneland de opgebouwde voorraad werktuigen na 1 september 2017 gewoon in de markt zetten tot ze uitverkocht zijn. De ondersteuning door Kverneland bij service, garantie en technische support blijft gewaarborgd. Ook onderdelen blijven op de langere termijn beschikbaar. Kverneland verkocht onder merknaam Deutz-Fahr schudders, schijvenmaaiers en opraapwagens.

Deutz-Fahr betrekt de matchende groen/zwarte machines straks niet langer bij Kverneland. Foto: Henk Riswick
Deutz-Fahr betrekt de matchende groen/zwarte machines straks niet langer bij Kverneland. Foto: Henk Riswick

General manager Walter Ruiterkamp verwacht geen ontslagen, ook al bedraagt het omzet-aandeel van Deutz-Fahr 15 tot 20 procent van de totale productie bij Kverneland. Hij is positief gestemd dat dealers die op zoek moeten naar een nieuw merk, bij zijn organisatie klant blijven en overschakelen op dezelfde machines in Kverneland- of Vicon-kleuren.

Eén reactie

  • Hr19

    Zou die prullen van kverneland niet graag op de dam hebben!
    Heb zelf een kverneland ploeg, wat een onding
    De Rumptstad die ik hiervoor had, ploegde vele malen beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.