Mechanisatie

Nieuws 1 reactie

70% boeren bezorgd om diefstal trekker

Ruim 70% van de akkerbouwers en melkveehouders maakt zich zorgen over diefstal of vernieling van zijn trekker. Tegelijkertijd nemen boeren weinig maatregelen om deze risico’s te verkleinen.

Driekwart van de akkerbouwers beperkt zich alleen tot het op slot doen van de trekker en de schuur. Bij veehouders ligt dat op 50%. Van de gepeilde boeren heeft 8% een waakhond op het erf. Dat blijkt uit onderzoek van trekkerfabrikant Fendt, uitgevoerd in het kader van de week van de veiligheid.

Verzekering

Akkerbouwers hebben de meeste last van diefstal of vernieling. Bijna een derde van de onderzochte telers heeft er wel eens mee te maken gehad. Bij melkveehouders geldt dit voor 7% van het totaal. Zij zien diefstal of vernieling minder als probleem. Dat blijkt ook uit het aantal verzekerden. Zo is 64% van de akkerbouwers verzekerd tegen diefstal of vernieling. Bij melkveehouders is dit 57%. Wat opvalt is dat de verzekerde groep ook vaker maatregelen treft om dit tegen te gaan.

Camera‘s, alarmsystemen en gps-tracking

Fendt-directeur Stans van de Wetering plaatst hier zijn kanttekeningen bij. “Er is veel aanbod in camera’s, alarmsystemen en gps-tracking om trekkers en machines te beveiligen. Maar dit wordt niet op grote schaal toegepast, terwijl het hier toch om kostbare bedrijfsmiddelen gaat die essentieel zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering.”

Hoe voorkom je diefstal op het boerenbedrijf? Lees meer in Diefstalpreventie van groot belang en Groeiend probleem: diefstal op de boerderij

Mechanisatiebrancheorganisatie Fedecom zegt het beeld zeker te herkennen. “We hebben geen precieze cijfers, maar diefstal en vernieling van trekkers komt absoluut steeds vaker voor”, zegt directeur Gerard Heerink. “Meldingen geven we altijd direct door en we roepen boeren ook op om stallen zo goed mogelijk af te sluiten en/of een waakhond te nemen. Maar de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de boer zelf.”

Buurt-appgroep

Uit het Fendt-onderzoek blijkt overigens ook dat boeren steeds vaker via WhatsApp samenwerken om door middel van sociale controle diefstal en vernieling tegen te gaan. Ongeveer een derde is lid van een buurt-appgroep.

Eén reactie

  • edjd

    zou het wat zijn als de trekkerfabrikanten hun mooie, kostbare, producten standaard met een goed antidiefstal cq. alarmsysteem gaan uitrusten?

Of registreer je om te kunnen reageren.