Mechanisatie

Nieuws

John Deere 5R: luxe-uitvoering van 5-serie

In het 90 tot 125 pk-segment kun je bij John Deere naast de 6RC-serie nu ook een 5R kopen. Lichter en compacter, en heel luxe uit te voeren. Te bestellen met een vernieuwde, voor deze serie ontwikkelde voorlader.

Al sinds 2014 levert John Deere de nieuwe 5M-typen; nu komt daar de 5R bij. De letter M duidt op een standaard uitgevoerde machine, R staat voor een trekker die met alle leverbare opties is uit te voeren. Als luxe-uitvoering - als we dat zo willen noemen - had John Deere in de 5-serie de laatste twee jaar dus niks te bieden. Dat gaat vanaf voorjaar 2017 veranderen.

De 5R-serie is lichter en compacter dan de John Deere 6RC, maar evengoed flink luxe uit te rusten. 
Foto's: Bert Jansen
De 5R-serie is lichter en compacter dan de John Deere 6RC, maar evengoed flink luxe uit te rusten. 
Foto's: Bert Jansen

TREKKER reed met een nog min of meer prototype 5125 R, de zwaarste uit de serie en voorzien van bijna alle opties. Inclusief Zuidberg-fronthef en de nieuwe John Deere 543 R-voorlader. Die maakt John Deere zelf, en hij is speciaal voor de 5R bedoeld. Er is trouwens ook een 603 R-voorlader leverbaar. Op het oog dezelfde voorlader, maar met wat langere armen.

Lekker trekkertje

Je valt met je neus in de boter als de meest luxe uitgevoerde variant voor je klaarstaat. De cabine is uitgevoerd met een in het dak doorlopende ruit voor het voorladerwerk. Het instrumentarium zit volledig op een scherm op de rechter cabinestijl. Ook dat vergroot het gevoel van vrijheid en zicht. De Command-arm is afkomstig uit de rest van de John Deere-familie en oogt overzichtelijk. Handmatig schakelen is ook leverbaar, maar we rijden de Command8-powershift; feitelijk een achttraps powershift met vier groepen. Dat rijdt als een personenwagen met automaat. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld met een kipper onder de rooier of de hakselaar rijdt.

Overzichtelijke bediening op de Command-arm. Rechts de joystick voor de voorlader, links het pookje voor het schakelen, op het kastje in het midden stel je functies in.
Overzichtelijke bediening op de Command-arm. Rechts de joystick voor de voorlader, links het pookje voor het schakelen, op het kastje in het midden stel je functies in.

Lees voor een uitgebreider verslag van onze bevindingen de digitale editie van TREKKER 339. Het verhaal begint bij pagina 44. Maar de conclusie is duidelijk: de 5R is een compacte trekker die je als 5M ook in een heel eenvoudige uitvoering kunt bestellen. Kies je alle opties, dan krijg je een moderne trekker waar weinig meer op af te dingen valt. In dezelfde vermogensklasse heeft John Deere ook de 6R-serie. Die weegt ongeveer een ton meer, er passen 10 centimeter hogere banden onder, en hij heeft een 15 centimeter grotere wielbasis - maar is ook een meter langer.


  • Onder de motorkap een flink pakket aan koelers: koelvloeistof, olie, airco, frontaftakas, intercooler. De elementen zijn voor onderhoud eenvoudig uit elkaar te schuiven. Onderin nog net zichtbaar de geveerde vooras met parallelassen (Carraro). De vooras kan automatisch de middenstand handhaven, maar is ook handmatig op hoogte vast te zetten.

    Onder de motorkap een flink pakket aan koelers: koelvloeistof, olie, airco, frontaftakas, intercooler. De elementen zijn voor onderhoud eenvoudig uit elkaar te schuiven. Onderin nog net zichtbaar de geveerde vooras met parallelassen (Carraro). De vooras kan automatisch de middenstand handhaven, maar is ook handmatig op hoogte vast te zetten.

  • Cabinevering is optie bij de 5R. Dat is een mechanisch veersysteem met een schroefveer en schokbreker. De vering is met de hand instelbaar (meer of minder stug), maar dat betekent sleutelwerk. Het zal meestal een eenmalige afstelling zijn.

    Cabinevering is optie bij de 5R. Dat is een mechanisch veersysteem met een schroefveer en schokbreker. De vering is met de hand instelbaar (meer of minder stug), maar dat betekent sleutelwerk. Het zal meestal een eenmalige afstelling zijn.

  • Voor zover nog sprake is van een dashboard, is dat beperkt tot een computerscherm. Heldere, duidelijke letters en tekens; onderin het scherm waar je de diverse functies mee instelt.

    Voor zover nog sprake is van een dashboard, is dat beperkt tot een computerscherm. Heldere, duidelijke letters en tekens; onderin het scherm waar je de diverse functies mee instelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.