Mechanisatie

Nieuws

Trekkerverkoop loopt achter bij 2015

In de eerste zeven maanden van het jaar zijn in Nederland 1.565 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd en dat zijn er 16 minder dan een jaar eerder. In de jaren tot 2015 werden honderden machines meer afgeleverd. Dat blijkt uit cijfers van Fedecom, de brancheorganisatie voor producenten en importeurs van landbouwmachines.

Door de jaren heen is het aantal afgeleverde trekkers gestaag gedaald. De tijd dat in de eerste zeven maanden meer dan 2.000 machines werden afgezet, ligt ver achter ons. Langjarig daalt de afzet omdat machines langer mee gaan en gemiddeld groter zijn geworden en dus een grotere capaciteit hebben. Maar ook de stand van de landbouweconomie speelt een belangrijke rol.

Boeren kopen minder machines door lage graan- en melkprijzen

De graanprijzen en melkprijzen zijn laag en dus vervangen boeren minder snel machines. Ze maken ook minder of voor een lagere prijs gebruik van loonwerkers, die goed zijn voor een groot deel van de trekkerverkopen. Het negatieve effect van lage landbouwprijzen wordt deels maar niet geheel gecompenseerd door de gedaalde dieselprijs.

Europees is ook sprake van een dip. Volgens recent onderzoek van de Europese belangenbehartiger CEMA ligt het vertrouwen in de sector op een dieptepunt.

John Deere in 2015 marktleider

De afzet per merk wordt met een jaar vertraging bekend gemaakt. In de eerste zeven maanden van 2015 John Deere met 341 afgeleverde machines leidend. Het merk leverde daarmee toch bijna 100 machines minder af dan een jaar eerder

New Holland en Fendt volgen op de tweede en derde plaats met respectievelijk 285 en 234 machines.

Claas uitzondering: na dip in 2014 stijgende verkopen

Bijna alle merken zagen tot en met de zomer van 2015 de verkopen teruglopen. Dat was niet het geval bij Claas, dat na een dip in 2014 het aantal afgeleverde machines zag toenemen van 107 naar 139.

Of registreer je om te kunnen reageren.