Mechanisatie

Nieuws

Trekkertest: zuinige MF 7720 DynaVT scoort top

De 185 pk’s tellende 7720 DynaVT van Massey Ferguson overtuigt. Een eigenwijze toptrekker, concludeert TREKKER in zijn trekkertest.

De trekker scoort uitstekend in de metingen, is zuinig en heeft ook nog eens een super rijcomfort. Uit de praktijktest blijkt wel dat de logica in de bediening soms wat ver te zoeken is. Ook mist TREKKER nog steeds een terminal waaraan de bestuurder in de praktijk écht iets heeft.

De Massey Ferguson 7720 Dyna-VT is heel zuinig bij vrijwel elke klus. Gemiddelde in de Powermix-test is 265 g/kWh, dat is 9% zuiniger dan het gemiddelde van de tot nu toe geteste trekkers.</p>
<p><em>Foto: Stefan Tovornik</em>
De Massey Ferguson 7720 Dyna-VT is heel zuinig bij vrijwel elke klus. Gemiddelde in de Powermix-test is 265 g/kWh, dat is 9% zuiniger dan het gemiddelde van de tot nu toe geteste trekkers.

Foto: Stefan Tovornik

Dit is grootste model van de 7700-serie met een 6,6 liter AgcoPower-blok onder de kap. In drie zwaardere modellen ligt de 7,4 liter-variant. Beide (Sisu-)motoren voldoen met slechts een SCR-katalysator (AdBlue) aan de Fase IV-normen. Zelfs bij een (doelbewust) uitgeschakelde boost komen op maximaal vermogen (bij 1.800 toeren) zo'n 142,2 kW’s aan de aftakas naar buiten. Dat is fors meer dan de 132 kW in de folder. Bij rijdend aftakaswerk en transport boven 15 kilometer per uur komt daar de boost nog eens overheen: 150,9 kW. Ook de koppelstijging van 48% bij minder dan 30% toerendaling en een wegrijkoppel van 137% zijn zeer goede cijfers.

In de zwaardere modellen van de 7700-serie ligt een 7,4 liter Agco Power (Sisu). De modellen daaronder hebben een 6,6 liter, waarvan de geteste 7720 dan weer de zwaarste is.</p>
<p><em>Foto: Stefan Tovornik</em>
In de zwaardere modellen van de 7700-serie ligt een 7,4 liter Agco Power (Sisu). De modellen daaronder hebben een 6,6 liter, waarvan de geteste 7720 dan weer de zwaarste is.

Foto: Stefan Tovornik

Heel zuinig onder deellast

Het verbruik van 245 g/kWh bij nominaal toerental en 231 g/kWh bij maximaal aftakasvermogen is gemiddeld, zelfs als 7% AdBlue-verbruik wordt meegeteld. Echt zuinig is de Massey Ferguson onder deellast, blijkt uit de TREKKER-Powermix-test. Gemiddeld 265 g/kWh, dat is zo’n 9% zuiniger dan het gemiddelde van alle tot nu toe geteste trekkers.


  • De cabine in het kort: ruim en met 71,2 dB(A) sensationeel stil. Maar wel met zes stijlen en een ergonomie en bediening die beter kan. Toch is het zicht oké. Verder een goede opstap, goede spiegels en prima bediening van de werklampen. De cabine is netjes afgewerkt en de climate control werkt goed. Het is jammer dat de verhoudingsgewijs kleine Datatronic-terminal zonder touchscreenbediening afbreuk doet aan de technische topkwaliteit van de trekker. Dit is tenslotte waarmee de chauffeur elke dag werkt.</p>
<p><em>Foto: Stefan Tovornik</em>

    De cabine in het kort: ruim en met 71,2 dB(A) sensationeel stil. Maar wel met zes stijlen en een ergonomie en bediening die beter kan. Toch is het zicht oké. Verder een goede opstap, goede spiegels en prima bediening van de werklampen. De cabine is netjes afgewerkt en de climate control werkt goed. Het is jammer dat de verhoudingsgewijs kleine Datatronic-terminal zonder touchscreenbediening afbreuk doet aan de technische topkwaliteit van de trekker. Dit is tenslotte waarmee de chauffeur elke dag werkt.

    Foto: Stefan Tovornik

  • Het dashboard is goed afleesbaar. De omkeer onder het stuur in combinatie met de handrem werkt praktisch. Wacht met het bedienen ervan wel tot de terminal is opgestart. De stuurverstelling werkt niet per voetpedaal.</p>
<p><em>Foto: Stefan Tovornik</em>

    Het dashboard is goed afleesbaar. De omkeer onder het stuur in combinatie met de handrem werkt praktisch. Wacht met het bedienen ervan wel tot de terminal is opgestart. De stuurverstelling werkt niet per voetpedaal.

    Foto: Stefan Tovornik

Lees een uitgebreid verslag van de trekkertest in TREKKER 336. Daarin staan alle details over onder meer hydrauliek en bediening.

Op 10 september is het TREKKER Festival. Bent u er ook bij?

Of registreer je om te kunnen reageren.