Mechanisatie

Nieuws 1 reactie

NHDrive: New Holland concepttrekker

New Holland presenteerde op 30 augustus, tijdens de Farm Progress Show in de VS, de zelfrijdende NHDrive. Een concept nog, een machine die zonder bestuurder een brede waaier van landbouwactiviteiten kan uitvoeren, zowel overdag als ‘s nachts.
De NHDrive van New Holland kan autonoom werken met supervisie vanaf de pc thuis of een mobiele tablet. Maar hij heeft dezelfde cabine als de T8, dus ook een 'gewone' chauffeur kan ermee werken.<em> Foto: New Holland</em>
De NHDrive van New Holland kan autonoom werken met supervisie vanaf de pc thuis of een mobiele tablet. Maar hij heeft dezelfde cabine als de T8, dus ook een 'gewone' chauffeur kan ermee werken. Foto: New Holland

Naast de autonome Case IH waar we eerder over berichtten is dit de tweede concept trekker op de beurs die het publiek voorschotelde hoe de toekomst eruit kan gaan zien. De NHDrive kan zelfstandig het veld bereiken via private wegen (vooral dus voor bedrijven op een schaal als in Noord- of Zuid-Amerika, Rusland en Oost-Europa en Australië) om daar samen te werken met andere zelfrijdende machines of ‘klassieke’ trekkers. Dankzij de cabine is de trekker nog steeds te besturen door een chauffeur.

De NHDrive is ontwikkeld door CNH Industrial en zijn vaste technologieleverancier Autonomous Solutions Incorporated (ASI). Je bedient hem via een desktopcomputer of tablet. De baas heeft 24/7 toegang tot de trekker- en werktuiggegevens. Op een scherm met route-overzicht is de voortgang van het werk te volgen, een ander scherm geeft live beelden van 4 camera’s. De operator kan de belangrijkste machine- en werktuigparameters controleren aanpassen, zoals snelheid, brandstofniveaus en werktuiginstellingen, waaronder zaaddosering of de neerwaartse kracht van het ploegmes.

Twee trekkers ineen

De NHDrive heeft dezelfde cabine als de T8. Daardoor is hij ook inzetbaar voor werk dat nog niet volledig te automatiseren is, denk aan voorladerwerk en wegtransport in West-Europese condities. Maar in het veld is hij autonoom. Dankzij een combinatie van radar, lidar (detectie met lasers) en RGB-camera’s kan de NHDrive tal van hindernissen in het veld detecteren. Dan zendt hij een bericht naar de interactieve interface, en de operator beslist of en hoe hij de hindernis kan vermijden, of welke omweg de beste is.

Bekijk ook het promotiefilmpje van NH.

Op 10 september is het TREKKER Festival. Bent u er ook bij?

Eén reactie

  • agratax(1)

    De vraag is niet "Wat kan zo'n zelfstandige trekker allemaal". De vraag moet zijn wat levert hij op. De trekker zal duurder zijn dan een standaard trekker en het aantal manuren dat we ermee besparen per hectare graanteelt is miniem. Tevens zal het onderhoud en de updates de nodige kosten met zich mee brengen. Als we de robotisering doorvoeren zal er een oneindig aantal werkelozen komen in de sector "handwerk". Waar laten we deze mensen en wie gaat in hun onderhoud voorzien? Onze voorvader wisten het al "Ledigheid is des duivels oorkussen" m.a.w. de maatschappij kan geheel ontwrichten door de robotisering, die als bijkomend effect heeft, dat het kapitaal nog sneller zal groeien dan het inkomen uit arbeid. Ik bedoel de laatste opmerkingen in zijn algemeenheid en niet specifiek gericht op landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.