Mechanisatie

Nieuws 4 reacties

Machinefabrikant Vogel & Noot failliet

Na een lange tijd van geruchten is het faillissement van machinefabrikant Vogel & Noot nu definitief. In augustus is daartoe besloten door de handelsrechtbank in het Oostenrijkse Leoben.

Het faillissement treft 110 werknemers. Die zouden al sinds juni geen loon hebben ontvangen. Uit de bekendmaking door de rechtbank blijkt dat een saneringspoging in gang is gezet om een doorstart te kunnen maken met 80 man personeel, waarbij de nadruk meer komt te liggen op productie van slijtdelen en vervangende onderdelen.

Het faillissement treft 110 werknemers. Die zouden al sinds juni geen loon hebben ontvangen.

Russische boycot belemmerde (her)financiering

Als redenen voor de ondergang van Vogel & Noot worden genoemd de teruglopende orderportefeuille, problemen bij de afzet in vooral exportmarkten, en ernstige moeilijkheden bij de (her)financiering van de onderneming. Voor dat laatste zou de schuld liggen bij de EU-handelsboycot tegen Rusland, vanwege de Oekraïne-politiek van dat land. Vogel & Noot is eigendom van het Russische Tractor Plants.

Vogel & Noot is eigendom van het Russische Tractor Plants.

Na maanden geruchten dat Vogel & Noot in zwaar weer verkeerde, is de onderneming nu echt failliet. Er wordt gewerkt aan een doorstart. <em>Foto: Bas van Hattum</em>
Na maanden geruchten dat Vogel & Noot in zwaar weer verkeerde, is de onderneming nu echt failliet. Er wordt gewerkt aan een doorstart. Foto: Bas van Hattum

Nettoverlies van €4 miljoen in 2014, 230 schuldeisers

De laatst bekende jaaromzet van de Oostenrijkse onderneming bedroeg volgens de website van Agrarheute €58 miljoen over 2014, met een verlies van €4 miljoen onder de streep. Daarbij komen nog verplichtingen van €20 miljoen en voorzieningen ter grootte van €3,4 miljoen. De rechtbankstukken noemen een aantal van 230 schuldeisers.

Laatste reacties

 • Vhouder

  vogel in nood

 • deB.


  Als het zo door gaat komt iedereen in nood!

  Alles het gevolg van te lage prijzen, en verkeerde margedeling in sector!


 • farmerbn

  Vier miljoen verlies op 58 miljoen omzet. Dat is gelijk als 3 ton omzet en 20.000 euro verlies voor een boer. Weinig boeren gaan failliet bij 20.000 euro verlies. Hier is iets anders aan de hand.

 • pinkeltje

  Zouden Russische eigenaren van machinefabrieken een andere strategie hanteren dan een Nederlandse boer? Er zal straks wel iemand de boel voor een prikkie overnemen. Daar gaat wel ergens weer iemand beter van worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.