Mechanisatie

Nieuws 3573 x bekeken 1 reactielaatste update:30 aug 2016

Hydrauliek, stroom en aftakas in één keer gekoppeld

De snelkoppeling van Siwi bestaat uit een deel dat permanent aan de trekker zit, en een deel dat is bevestigd aan een (of meer) machines. Voorzichtig achteruit, heffen, en in één keer zijn hydrauliek, stroom en aftakas gekoppeld.

Siwi toonde op de Agromek in 2012 voor het eerst zijn snelkoppeling. De versie van toen legde alleen hydrauliek- en stroomverbindingen tussen trekker en werktuig in één keer. De jongste variant koppelt óók de aftakas. TREKKER keek mee bij de Deense loonwerker Jens Christian Mauritsen, die in zijn eentje vaste mest uitrijdt én laadt met dezelfde trekker. Bij de mesthoop koppelt hij zijn Massey Ferguson met voorlader los van de mestverspreider. Snel laden, en dan weer langzaam teruguitzetten richting dissel. Hef omhoog, en hij is klaar om uit te rijden. Dit alles zonder uit de cabine te komen. Dat schiet nog eens op.

De twee koppeldelen zijn elkaar dicht genaderd. Nog een tikje terug, heffen, en rijden maar. <br /><em>Foto's: Morten Damsgaard</em>
De twee koppeldelen zijn elkaar dicht genaderd. Nog een tikje terug, heffen, en rijden maar.
Foto's: Morten Damsgaard

Hoe het precies werkt? Kijk op de digitale editie van het dikke zomernummer van TREKKER 334-335. De Deense Siwi-koppeling is te vinden op pagina 50. Uitvinder Rasmus Helms en loonwerker Mauritsen leggen het uit.

Foto

  • De Massey Ferguson heeft de mestverspreider zo vol met de fikse voorladerbak.

    De Massey Ferguson heeft de mestverspreider zo vol met de fikse voorladerbak.

Eén reactie

  • Nick1983

    Je wilt toch zo'n zware aanhanger niet zo'n eind achter de trekker hebben? Dat rijd toch voor geen meter? Maar goed, rijden doet het met zo'n pokke voorlader toch al niet ...

Of registreer je om te kunnen reageren.