Mechanisatie

Nieuws 1 reactie

Hightech kopeg voor grote vermogens

Kuhn introduceert de HR6040R- en HR8040R-kopeggen; 2 brede en sterke jongens. De machine van 6 meter breed laat 460pk toe en de 8-metervariant kan liefst 500pk de baas! Daarbij rustte Kuhn de kopeggen uit met nieuwe technieken.

Waarom we spreken over een 'hightech' kopeg? Ten eerste vanwege het hydraulisch vanuit de cabine kunnen verstellen van werkdiepte en het egalisatiebord. Maar je krijgt ook een soort terminal in de trekker die waarschuwt als de olietemperatuur te hoog oploopt of als de slibkoppeling aanslaat. Tot slot is de nieuwe reeks voorzien van actieve smering: de hoofdaandrijving drijft een pompje aan dat de olie continu rondpompt door een extra reservoir en koeler.

Kuhn introduceert de kopeggen 6040R en 8040R van 6 respectievelijk 8 meter werkbreedte. <em>Foto's: Kuhn</em>
Kuhn introduceert de kopeggen 6040R en 8040R van 6 respectievelijk 8 meter werkbreedte. Foto's: Kuhn

Als je de tandwielkasten opent, kun je de tandwielen van plek laten wisselen. Zo schakel je van 188 naar 507 omwentelingen per minuut. Kuhn gaf de tanden opnieuw vorm. Ze zijn nu 20 mm langer, zodat de tandhouders minder snel in de grond roeren bij een te diepe bewerking. De standaard Maxipakkerrol van 535 mm blijft beschikbaar. Daarboven kun je nu ook kiezen voor de Megapakkerrol van 590 mm. Nog een wijziging: het egalisatiebord is te verstellen in voorover, achterover en in het midden.

De informatiekast waarschuwt als de olietempratuur te hoog oploopt of als de slipkoppeling aanslaat. Dit wordt afzonderlijk aangegeven voor de hoofdaandrijving, links en rechts van de kopeg.
De informatiekast waarschuwt als de olietempratuur te hoog oploopt of als de slipkoppeling aanslaat. Dit wordt afzonderlijk aangegeven voor de hoofdaandrijving, links en rechts van de kopeg.

'Meer Nederlandse' kopeggen volgen

Kuhn verwacht geen grote markt in Nederland voor deze modellen, misschien enkele stuks per jaar. Maar de techniek is een voorbode voor wat we kunnen verwachten in de kleinere, meer Nederlandse kopeggen. Een 6-metervariant met hydraulische werkdiepte- en egalisatiebordverstelling, informatiekast, afzonderlijke slibkoppeling, uitgerust met waarschuwingsborden en verlichting kost €40.960. De HR8040R met 8 meter werkbreedte in eenzelfde uitvoering kost €54.365.

Eén reactie

  • agratax(1)

    Dat we niet zonder kopeg meer kunnen is een feit. Maar de bodem structuur zou zo moeten zijn dat we weer zonder kopeg kunnen boeren. Een kopeg maakt de bodem fijn, maar dat betekent niet dat de structuur terug is in tegendeel de structuur is verdwenen / verwoest. Hierdoor moeten we elk jaar weer opnieuw met groffer geweld het land op om de kluiten te vermalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.