Mechanisatie

Nieuws

Dorsmachine Tribine verzwelgt graan

Bij het Amerikaanse Tribine rollen momenteel de eerste productiemodellen uit de fabriek van de Tribine Harvester, een dorsmachine in de categorie 'mag het een maatje meer zijn'. De machines kunnen komend seizoen aan de slag op de Amerikaanse 'grain belt'.
De Tribine Harvester is een soort hybride van een maaidorser en een overlaadwagen.</p>
<p><em>Foto's: Tribine</em>
De Tribine Harvester is een soort hybride van een maaidorser en een overlaadwagen.

Foto's: Tribine

Ruim drie jaar nadat we over het prototype berichtten, is de maaidorser van het Amerikaanse Tribine nu klaar voor praktijkinzet. Het lijkt met zijn graantank van ruim 35.000 liter eerder een hybride tussen een klassieke (grote) maaidorser en een overlaadwagen. Het idee achter het concept: hoe minder wielen over de akkers hoeven, hoe minder verdichting. De bedoeling is om de tussenstap van trekkers met overlaadwagens over te slaan en rechtstreeks te lossen in wagens voor de openbare weg. De Harvester kan zijn overmaatse bunker in twee minuten leegdraaien.

Tribine claimt verder dat in het inwendige een korrelscheiding en -schoning zit met tweemaal het reinigingsoppervlak van dat bij de grootste concurrent. Verder is er een brandstoftank van 1.900 liter aan boord, goed voor een dag lang doorwerken zonder tanken. De machine heeft twee motoren van 435 kW (590 pk) als krachtbron.

Te zien op Farm Progress Show

Wie nog op vakantie moet: de moloch is te bezichtigen op de Farm Progress Show. Die vindt plaats van 30 augustus tot en met 1 september in Boone, Iowa. Herkansing op de Husker Harvest Days, 13-15 september in Grand Island, Nebraska. Bekijk zeker ook de foto’s van het Tribine-team (die teven diverse componenten van de dorser tonen).

Twee motoren van 590 pk, een brandstoftank van 1.900 liter voor 24 uur doorwerken, een graanbunker van 35.000 liter die in twee minuten kan lossen.
Twee motoren van 590 pk, een brandstoftank van 1.900 liter voor 24 uur doorwerken, een graanbunker van 35.000 liter die in twee minuten kan lossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.