Mechanisatie

Nieuws 3468 x bekeken 2 reacties

Knikdissel-automatiek op rondebalenpers

Vicon toonde onlangs in het Deense Kerteminde een prototype van een ronde­balenpers met knikdissel. Dankzij de knikdissel hoeft de trekker niet meer slingerend over een klein zwad te rijden om een hoekige baal te maken.

De knikdissel zit vernuftig in elkaar: vanaf de trekhaak schuiven vier kokerbalken in- en uit. Vanaf het midden beweegt de machine circa 40 centimeter naar links en rechts (80 centimeter in totaal).

Dankzij een hoeksensor weet de software de machinepositie. Als je deze positie koppelt aan de baalvorm in de perskamer, die bij ronde balenpersen digitaal wordt gemeten, dan is het een kwestie van de juiste automatiek ertussen en je krijgt automatisch een mooie, hoekige ronde baal.

Praktisch voordeel

Los van de automatiek, heeft de knikdissel ook een praktisch voordeel: in bochten, langs slootkanten, bomen en afrasteringen. En wat te denken van persen in de bermen? In 2017 wil Vicon het eerste automatische type klaar hebben.

Foto: Bas van Hattem
Foto: Bas van Hattem

Laatste reacties

 • hooghoes

  De ronde balen komen er helemaal in .

 • gerryvandeven1

  ook helemaal niet gek als je kijkt naar de gigantische broei in de huidige
  voordroogkuilen met dit natte en broeierige weer van de laatste tijd!
  ten opzichte van hakselen of met opraapwagen wel duurder in euro,
  maar je kunt makkelijker partijen met elkaar mengen in mengwagen en je hebt geen broeiverliezen doordat rollen hooguit 2 tot 3 dan geopend zijn en dan zijn
  ze al weer op

  kan zo niet zeggen wat dit uiteindelijk in euro oplevert, want dit is per bedrijf heel
  verschillend

Of registreer je om te kunnen reageren.