Mechanisatie

Nieuws 7 reactieslaatste update:22 jul 2016

VVD en CDA willen alleen kenteken voor snelle trekkers

VVD en CDA willen het trekkerkenteken alleen invoeren voor trekkers waarvoor vanuit de EU een APK-plicht gaat gelden.

Het gaat dan om trekkers met een constructiesnelheid die hoger is dan 40 kilometer per uur. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert heeft hiervoor een amendement ingediend om het wetsvoorstel over de trekkerkentekening te wijzigen. Ook VVD-Kamerlid Barbara Visser heeft een amendement ingediend om de wet op dit punt te wijzigen.

Centrale registratie

Volgens de Europese richtlijn gaat de APK-plicht gelden voor landbouw- en bosbouwtrekkers met een maximumconstructiesnelheid van meer dan 40 km/u. Dit maakt een centrale registratie van typen goedgekeurde voertuigen noodzakelijk. Dit wil minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) doen door de kentekenplicht in te voeren voor alle landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen. Ook aanhangwagens moeten volgens het wetsvoorstel een kenteken krijgen.

Maximumconstructiesnelheid

CDA en VVD willen de sector niet met extra regels en kosten belasten, waardoor ze de kentekenplicht willen beperken tot voertuigen die een maximumconstructiesnelheid hebben van meer dan 40 km/u. Trekkers en aanhangers die deze maximumconstructiesnelheid niet halen, willen de partijen daarmee uitzonderen van deze kentekenplicht.

De Tweede Kamer debatteert maandag over het wetsvoorstel over de invoering van kentekens voor trekkers. Als de wet aangenomen wordt, moeten trekkers vanaf 1 januari 2017 voorzien worden van een kenteken.

Op 10 september is het Trekker Festival op het Walibi-terrein in Biddinghuizen, voor alle liefhebbers van trekkers en landbouwvoertuigen. Bent u er ook bij?

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Op zich een prima plan maar je zou toch denken dat er nu inmiddels wel lang genoeg over is gezeverd om eindelijk eens te weten wat ze willen?

 • farmerbn

  De politieke partij die hier tegen is ,is een vijand van de boer.

 • Vhouder

  wordt zeker weer veel duurder

 • vandenbrand

  vvd en cda eindelijk gebruiken jullie het verstand. als er een kenteken op tractoren komt doe dan ook gelijk een kenteken op fietsen . die rijden minder op het land dan trekkers

 • landboer

  Op fietsen met een constructiesnelheid boven de 40 km? Goed plan ja.

 • piet 5162

  Na een jaar kijken of het aantal ongevallen veroorzaakt door trekkers met kenteken gedaald is zo niet kan het kenteken er weer af

 • Petterboer

  Laat ze nu eens opschieten met het kenteken. Er wordt alleen maar gezwetst, spijkers met koppen slaan nu. Kentekens erop en apk, gaat de rotzooi ook van de weg. Wordt tijd nu!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.