Mechanisatie

Nieuws laatste update:22 jul 2016

Scaip Warrior STX: heavy metal op de Britse akker

Groot, zwaar, lomp en sterk: de Scaip Warrior STX. Sinds vorig jaar heeft Groot-Brittannië een importeur voor deze rupstrekker. In Nederland zal er weinig vraag zijn.

350 pk, bijna 14 ton zwaar en stalen rupsen. Dan moet je wat in beweging kunnen krijgen, zoals een zevenschaarploeg. TREKKER-magazine rolde mee over de natte kleigrond van Lincolnshire (Gr.-Br.), waar McCormick-dealer Robert H. Crawford sinds vorig jaar importeur is van het Italiaanse Scaip. Scaip zoekt nog naar een Benelux-dealer.
De Warrior-rupstrekker zul je niet snel tegenkomen op Nederlandse percelen. Hij is simpelweg niet geschikt voor de openbare weg. Een dieplader kan, maar dat werkt met kleine percelen al gauw omslachtig.

Meer trekkracht, minder bodemdruk

Maar dan: de rups belooft meer trekkracht, meer tractie en minder bodemdruk dan de rubberen rups- en wieltrekkerconcurrenten. Er zijn 4 modellen, variërend van 150 pk tot 350 pk. De zwaarste heeft een Deutz 7,8-liter zes­cilinder die aan Fase IV voldoet. Een gaspedaal is er niet, je kiest uit vier motortoerentallen. Je kunt je keuzes aanpassen tot het motortoerental dat je zoekt, en dit dan laten onthouden.

De Scaip Warrior STX-rupstrekker belooft meer trekkracht, meer tractie en minder bodemdruk dan de rubberen rups- en wieltrekkerconcurrenten.<em> <br />Foto: Tim Scrivener</em>
De Scaip Warrior STX-rupstrekker belooft meer trekkracht, meer tractie en minder bodemdruk dan de rubberen rups- en wieltrekkerconcurrenten.
Foto: Tim Scrivener

Formule 1-stuur in cabine

Een hydrostatische transmissie met twee snelheden stuurt de vele pk's naar de rupsen. De Warrior heeft twee zuigerpompen voor de wielmotoren op beide rupsen. Sturen gebeurt met een klein sportstuur: draaien naar links of rechts vermindert de olietoevoer naar één rups. Duwt de chauffeur het F1-achtige stuur helemaal rond, dan stopt de olietoevoer volledig op die ene rups en draait het 14 ton wegende monster om zijn as.

Meer lezen over de Scaip Warrior STX? Lees het verhaal online in TREKKER nummer 333 van juni, vanaf pagina 28.

Op 10 september is het TREKKER Festival. Bent u er ook bij? Koop de kaarten op trekkerfestival.nl!

Of registreer je om te kunnen reageren.