Mechanisatie

Nieuws 11619 x bekeken 6 reacties

'Brokjesmaker' Krone Premos 5000 is hot

5 ton pellets per uur, benodigde trekker minimaal 400 pk, prijs €250.000 en al 480 geïnteresseerden. Dat is de mobiele 'brokjesmaker', oftewel pellet-oogstmachine Premos 5000 van Krone in een notendop.

De fabrikant toonde de machine deze week voor het eerst aan het publiek, werkend in luzernestro tijdens de Krone & Lemken-persdagen in het Hongaarse Sopronhorpács. De 140 aanwezige journalisten stortten zich en masse op de bijzondere machine. Veel inspanning hoefden ze daarvoor - gelukkig maar, bij temperaturen rond 30 graden - niet voor te plegen. Tijdens de opwarmfase is amper te zien dat de trekker rijdt.

400 pk is krap aan

Die lage snelheid is nodig om de twee perswalsen van 80 cm breed en 80 cm doorsnee op te warmen naar de bedrijfstemperatuur van minimaal 70 graden. De John Deere 8730 R met nominaal 298 kW (405 pk) moet er hoorbaar voor door de knieën. 400 pk is dan ook de minimale vermogensbehoefte die Krone voor de Premos 5000 opgeeft. Daar doet het lichte zwad luzernestro weinig aan af.

Na circa 50 meter zijn de twee perswalsen op bedrijfstemperatuur en neemt de snelheid licht toe tot naar 3 à 4 kilometer per uur. Het aantal 'brokjes' dat per minuut via het transportbandje in de bunker voor 5.000 kilo belandt, neemt hierdoor zichtbaar toe. Volgens Krone is de capaciteit 3 tot maximaal 5 ton per uur, drie- tot vijfmaal groter dan de bestaande stationaire pelletmachines.

De demo op de eerste dag ging helaas niet door omdat de Premos er tijdens het proefdraaien mee ophield. Gelukkig was het luzernestro op de tweede dag droog genoeg (maximaal 20% vocht) om de gerepareerde machine alsnog in actie te zien. Het mag dan een eerste prototype zijn met hier en daar problemen, Krone heeft naar eigen zeggen al een wachtlijst met 480 geïnteresseerden. Het plan is dat de Premos in 2018 in een eerste gelimiteerde oplage leverbaar wordt, en in de jaren erna in hogere aantallen.

Ook buiten seizoen bruikbaar

Voor stationair gebruik is optioneel een invoerband met balenfrees leverbaar. Dan kan de gebruiker ook buiten het seizoen pakken stro vanuit opslag tot pellets verwerken. Krone positioneert de Premos boven de Big Pack-grootpakpers; hij gaat rond €250.000 kosten.
Deze positionering is onderdeel van de Premos-businesscase van Krone. Maar daarover meer in het komende dubbeldikke zomernummer van TREKKER dat 21 juli verschijnt.

Foto

 • Bijna 140 journalisten verdringen zich rond de Premos tijdens de Krone & Lemken-persdagen in Sopronhorpács in Hongarije.</p>
<p><em>Foto: René Koerhuis</em></p>
<p> 

  Bijna 140 journalisten verdringen zich rond de Premos tijdens de Krone & Lemken-persdagen in Sopronhorpács in Hongarije.

  Foto: René Koerhuis

   

 • Tijdens de opwarmfase van de twee persrollen is het aantal pellets dat via het transportbandje in de bunker belandt nog zeer gering.</p>
<p><em>Foto's: René Koerhuis</em>

  Tijdens de opwarmfase van de twee persrollen is het aantal pellets dat via het transportbandje in de bunker belandt nog zeer gering.

  Foto's: René Koerhuis

 • Het bescheiden zwad luzernestro is rond 12 uur 's middags droog genoeg om pellets te maken.

  Het bescheiden zwad luzernestro is rond 12 uur 's middags droog genoeg om pellets te maken.

 • Eenmaal opgewarmd, belanden er meer korrels in de bunker. De zeef met inwendige vijzel werpt alleen hele pellets op de transportband. Gebroken pellets gaan via de zeef retour.

  Eenmaal opgewarmd, belanden er meer korrels in de bunker. De zeef met inwendige vijzel werpt alleen hele pellets op de transportband. Gebroken pellets gaan via de zeef retour.

Laatste reacties

 • John*

  kan de machine niet uitgerust worden met een eigen motor? zonde om zo n grote tractor met 5 km per uur over een veld te laten rijden

 • pinkeltje

  Wat de filmpjes betreft denk ik meer aan 500 meter per uur dan aan 5 kilometer per uur?

 • farmerbn

  Als zo'n dikke trekker een kleine 100 liter diesel drinkt per uur dan worden die brokjes duur.

 • Nick1983

  @John

  Da valt wel mee. Die trekker is gemaakt om te werken en dat doet die. Niks zonde aan. Punt is alleen: heb je nog meer werkzaamheden op je bedrijf waarbij je dit vermogen tot zn recht kan laten komen? Want zo'n trekker moet je eigenlijk het hele jaar door aan het werk hebben. Niet alleen in die paar weken brokjes-pers-seizoen.

 • Insp.

  Waarom niet gewoon balen maken, zo droog is het wel. Heb je een lichtere tractor nodig en gaat nog veel sneller ook.

  Wat een diesel verspilling.

  De machine voegt niets toe aan het product.

 • BO(skabout)ER

  nou ik geloof dat je die brokjes dan als zaagsel in de boksen kunt strooien. Of zo iets, het is vast niet een nutteloos product;).

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.