Mechanisatie

Nieuws

'Landbouwrecessie' raakt John Deere

Boeren investeren vanwege lage landbouwprijzen minder in trekkers en combines, aldus John Deere. Het Amerikaanse concern boekte het laatste kwartaal een nettowinst van $495,4 miljoen (€441,4 miljoen), 28% minder dan een jaar eerder.

Het bedrijf ondervind ook hinder van de sterke dollar, die de export tegenwerkt.

Topman Samuel Allen spreekt van een 'landbouwrecessie'. Prijzen voor melk, graan en oliezaden liggen op een relatief laag niveau. Boeren schroeven hun investeringen terug of stellen ze uit. John Deere profiteert in deze moeilijke markt volgens de Amerikaan van een brede productenportefeuille en zijn wereldwijde aanwezigheid.

In enkele belangrijke landbouwmarkten, met name Rusland, Argentinië en Brazilië, is vanwege diverse factoren de waarde van de lokale munt gedaald. Door de koersstijging van de dollar valt omzet geboekt in bijvoorbeeld euro's, roebels en yuan in dollars ook lager uit. Buiten de VS en Canada was de omzet bij een gelijkblijvende wisselkoers gestegen.

Minder vraag naar bouwmachines

John Deere werkt met een gebroken boekjaar. De omzet daalde in het afgelopen, tweede kwartaal met 4% tot omgerekend €7 miljard. Over de eerste zes maanden van het boekjaar betreft de daling 9%. Het bedrijf verwacht over heel 2016 de schade te kunnen beperken tot een daling van 8%.

Niet alleen de landbouweconomie zit tegen, er is ook minder vraag naar bouwmachines. John Deere verwacht dat de hele industrie uiteindelijk in de verkoopregio VS en Canada gemiddeld 15 tot 20% minder machines zal verkopen. Datzelfde geldt voor Zuid-Amerika. Vooral machines met veel PK verkopen minder goed.

Voor de EU rekent John Deere op gelijkblijvende verkopen tot een krimp van 5%. In Azië dalen verkopen licht, deels omdat de Chinese vraag daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.