Mechanisatie

Nieuws

'Laat machine niet dreigend overkomen'

Bollenteler Hans van der Heijden uit Vledder (Drente) organiseerde bijeenkomsten om de chauffeurs van zijn bloembollenbedrijf bewust te maken van hun rol in het verkeer.

Waarom hebben jullie dit gedaan?

"De lelieteelt had in Noord-Nederland nogal een negatief imago. We namen daarom gezamenlijk communicatiedeskundige Wija Koers in de arm. Een van de gevolgen was dat we onze rol in het verkeer tegen het licht hebben gehouden. Samen met 2 andere bloembollenbedrijven in onze regio hebben we in samenwerking met politie, brandweer en gemeente bijeenkomsten georganiseerd voor onze chauffeurs. Daar maakten ongeveer 40 mensen gebruik van."

Wat was de rol van de verschillende partners in deze bijeenkomsten?
"De brandweer liet zien wat er fout kan gaan. Best confronterend. De politie werkte vooral constructief mee door te laten zien wat de chauffeurs kunnen doen om ongelukken te voorkomen. De gemeenten waren erbij om over voorzieningen als passeerstroken en graskeistroken te praten."

Wat is daar zoal uitgekomen?
"Je komt met elkaar in gesprek en krijgt meer wederzijds respect. De gemeenten hebben langs een aantal wegen rijplaten gelegd om te voorkomen dat we de berm stuk rijden. Wij proberen onze chauffeurs daar zo veel mogelijk gebruik van te laten maken. Ook van passeerhavens, of door op de weg even stoppen om weggebruikers de gelegenheid te geven te passeren. De machines worden steeds groter. Dat kan best bedreigend zijn voor vooral oudere weggebruikers. En daar hebben we er in deze regio nogal wat van. We willen de chauffeurs meegeven dat ze zich zó gedragen dat de overige weggebruikers die grote machines niet als bedreigend zien."

Jullie hebben als werkgever ook een rol?

"Jazeker. We moeten onze medewerkers ook in een drukke oogstperiode niet opjagen. We zullen eens een kieper meer in moeten zetten, we zullen kiepers minder vol moeten laden. We willen de medewerkers ook gelegenheid geven de weg te vegen. We hebben een gedragscode met een aantal regels opgesteld. Een voorbeeld is dat er bij een perceel waar we aan het rooien zijn altijd een zwaailamp en een veegmachine moeten staan. We hopen dat onze chauffeurs respect hebben voor de openbare ruimte en de medeweggebruikers."

Of registreer je om te kunnen reageren.