Mechanisatie

Nieuws 6 reacties

Fendt omzeilt Fase IV-emissie-eisen

Trekkerfabrikant Fendt heeft een slimmigheidje uitgehaald om bij trekkers uit de 200-serie niet aan Fase IV van de emissie-eisen te hoeven voldoen.

Trekkers met een nominaal vermogen tot 37 kW (51 pk) die sinds 2007 wel aan Fase IIIA moeten voldoen, hoeven niet aan strengere Fase IIIB- of Fase IV-eisen te voldoen. Hiervoor is geen ingangsdatum bepaald.

Softwarematig toerental aanpassen

Fendt omzeilt de strengere emissie-eisen door bij de trekkers uit de 200-serie het nominaal toerental softwarematig wat te verhogen. Daardoor daalt het nominaal vermogen. Dat komt door de sterk aflopende vermogenscurve bij verhoging van van het toerental. Bij een verhoging van het toerental van 2.100 naar 2.200 kan het motorvermogen meer dan halveren. Bij de typegoedkeuring geldt de trekker dan als een met een vermogen van minder dan 50 pk (37,7 kW).

Geen gevolgen voor gebruikers

Voor de gebruikers heeft dat verder geen gevolgen. Op het moment dat er meer vermogen gevraagd wordt, dus als de trekker zwaarder wordt belast, daalt het toerental en loopt het vermogen op naar het maximum. Dat van een Fendt 211 ligt op 84 kW (115 pk). 
Het voordeel van een aanpassing van het nominale vermogen is dat voor deze trekkers niet de verplichting geldt Ad Blue toe te voegen voor een schonere verbranding. Daarbij zijn de motoren iets goedkoper te produceren.

Valtra en Massey Ferguson kiezen voor flexregeling

Fendt past het trucje niet alleen toe in Duitsland, maar in alle landen, ook Nederland. Het kwam alleen aan het licht door de Duitse toelatingscijfers. Navraag bij enkele andere merken leert dat zij dit foefje niet toepassen.
Fendt gebruikt in de 200-serie de driecilinder Agco Power-motor. Valtra en Massey Ferguson gebruiken deze motoren ook, maar zij kiezen voor de flexregeling, waarbij ze motoren uit hun voorraad opgebruiken die aan Fase IIIB voldoen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het is bijna een VW.

 • pinkeltje

  Het papier is geduldig.

 • Vhouder

  duitsers maken geen grappen

 • mtseshuis

  dikke duim, nu nog een vergelijkbaar prijsnivo ;-)

 • henk 60

  sjoemel fend

 • Jan-Zonderland

  Ach ja, een Fendt is ook niks meer dan een simpele Volkswagen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.