Mechanisatie

Nieuws 6 reacties

Noorden krijgt superdealer John Deere

GroeNoord en Greve, de John Deere-dealers van Groningen/Drenthe respectievelijk Friesland/Flevoland, gaan samen verder onder de naam GroeNoord.

Doel is om ook in de toekomst, bij naar verwachting teruglopende aantallen klanten, genoeg slagkracht in huis te hebben om de klant met alle facetten van het dealerschap te kunnen ondersteunen.

Bij de herindeling van dealerschappen van John Deere in 2011, ontstond GroeNoord Ag & Turf uit een volledige fusie van vier familiebedrijven met zeven vestigingen in Groningen en Drenthe. Greve werd de evenknie daarvan in Friesland en Flevoland, ook met zeven vestigingen. GroeNoord verwerft nu de meerderheid van de aandelen in Greve. Het bedrijf constateert dat de moderne technologie meer en meer specialisme vergt bij verkoop en onderhoud, terwijl het aantal boeren en loonwerkers daalt. De omvang van het werkgebied na de samengang moet het mogelijk maken die benodigde kennis in huis te krijgen en te houden.

Geen sanering

Er komt geen centraal hoofdkantoor; de ondersteunende activiteiten blijven in Groningen en Emmeloord. De veertien vestigingen met 177 medewerkers blijven behouden. Alle andere merken die Greve en GroeNoord verkopen (in akkerbouw, veehouderij, en tuin en park) blijven in de toekomst zoveel mogelijk behouden. In het klantenbeheer gaan de klanten volgens directeur Menko Boersma weinig van de veranderingen merken. Voor regulier onderhoud blijft de eigen dealer eerste aanspreekpunt. Voor ingewikkeldere zaken was de trend toch al dat specialistische hulp van elders naar de probleemmachine toekomt.

De zeven vestigingen van Greve in Flevoland en Friesland gaan met de zeven van GroeNoord in Drenthe en Groningen verder binnen één noordelijk dealerschap. De naam van de combinatie is GroeNoord. - Foto: Ronald Hissink
De zeven vestigingen van Greve in Flevoland en Friesland gaan met de zeven van GroeNoord in Drenthe en Groningen verder binnen één noordelijk dealerschap. De naam van de combinatie is GroeNoord. - Foto: Ronald Hissink

Nieuwe mogelijkheden zijn er juist wel. Zo komt de verhuurvloot van GroeNoord nu ook beschikbaar voor het Greve-gebied, en de nieuwe organisatie gaat meer werk maken van FarmSight. Dit is het trainingsinitiatief van John Deere, waarmee de dealer zijn klanten kan helpen het maximale uit hun machinepark te halen. Denk aan het gebruiken van gps, of bijvoorbeeld zuiniger brandstofgebruik.

Laatste reacties

 • farmerbn

  JD haalt de concurrentie uit het dealernetwerk. Je moet nooit de argumenten van de organisatie geloven. Wientjes schrijft dit wel gewoon over. Wil je een JD in éénderde van NL dan moet je op de knieen bij Groenoord.

 • Bennie Stevelink

  Onzin argument @farmerbn. Er bestaat geen concurrentie binnen een merk maar tussen verschillende merken binnen een gebied.

 • WGeverink

  Onzin Bennie. Ook een John Deere koop je bij de dealer die de tractor met jouw specs voor de aantrekkelijkste prijs levert.

 • Farmer4life2

  Klopt. De ene dealer kan/wil scherper leveren als de ander. Heeft ook met de verkoop targets te maken. Sommige dealers zijn meer ambitieus en willen graag hun aandeel vergroten.

  Als je met de fabriek afspreekt dat je 100 trekkers gaat verkopen voor een bepaalde bonus en bij 150 trekkers nog meer bonus, dan kun je de evt bonus ook weer uitsmeren en je kunt gezamenlijk trekkers inkopen.

 • kleine boer

  Nou volgens mij is het vaak de inruil waar de ene dealer anders tegen aankijkt dan de ander.

 • Jan-Zonderland

  Gewoon die andere (Claas)groene kopen.
  Maar ik denk dat farmerbn wel een punt heeft. Men creeert wel een monopoly zo. Gebeurt hier ook massaal. Alle JD dealers klontere n samen net als Case en NH. Er zal per vestiging ook niet zoveel berschil in inruilprijzen zitten. Daarvoor communiceert men intern te veel.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.