Mechanisatie

Nieuws

NIR-sensor aan boord bij New Holland

New Holland heeft voortaan ook een NIR-sensor op de FR-hakselaars. De fabrikant werkt daarvoor samen met softwarebedrijf Dinamica Generale (DG).

Dynamica is gespecialiseerd in weegsystemen, elektronische oplossingen en analyse met NIR-technologie. New Holland noemt de NIR-sensor (Near InfraRed) ‘NIR On Board’. De sensor meet gewasparameters als droge stof, ruw eiwit, ruw vet, zetmeel, ruwe celstof (NDF en ADF) en ruw as met een nauwkeurigheid van zo’n 2%. De gebruiker moet de apparatuur jaarlijks kalibreren. Dat kan via internet gebeuren door DG.

De New Holland FR-hakselaars kunnen de gewassamenstelling tijdens het oogsten analyseren.</p>
<p><em>Foto: CNH</em>
De New Holland FR-hakselaars kunnen de gewassamenstelling tijdens het oogsten analyseren.

Foto: CNH

Met de gegevens is per hectare duidelijk te zien wat voor product er wordt geoogst. Dit is nuttige informatie voor de voederhandel en de bodembewerking, maar ook voor de procesbewaking bij biogasinstallaties.

NIR On Board is te koop als optie op de FR-hakselaars. Het is ook nog achteraf op te bouwen op reeds uitgeleverde machines van de huidige generatie. De prijs is €9.900, inclusief een servicecontract van een jaar. Daarna gaat dit (niet verplichte, wel geadviseerde) servicecontract €1,399 per jaar kosten. Dat betekent een onderhoudspakket voor essentiële onderdelen als saffierglas en lampen, en toegang tot updates van de software (de meest actuele 'curves' waarmee de computer de NIR-data vertaalt naar een betrouwbare gewassamenstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.