Mechanisatie

Nieuws 2 reacties

Grimme toont nieuw overlaadconcept

Grimme heeft een nieuw overlaadconcept gepresenteerd: de Clean Loader.

Grimme showde de Clean Loader vorige week op de Grimme Technica, de tweejaarlijkse klantendagen van de fabrikant. Het overlaadconcept bestaat uit een stortbak, een rollenreiniger met 8 rollen en transportband op een tandemonderstel met wegtoelating. Het geheel wordt aangedreven door een eigen 65 kW Hatz-dieselmotor. Vanuit transport in werkstand zetten kost 15 minuten. Veel gemakkelijker dan telkens afzonderlijk stortbak, transportband en generator van perceel naar perceel slepen en klaar zetten. De capaciteit van de Clean Loader bedraagt 120 ton per uur.

Foto: Martijn Knuivers
Foto: Martijn Knuivers

Trend in overladen van aardappelen

Er is een trend gaande naar het overladen van aardappelen, zegt Franz-Bernd Kruthaup, CEO bij Grimme. Aardappelbedrijven groeien qua areaal, waarmee ook de transportafstanden van veld naar erf toenemen. Vanwege de efficiëntie zullen aardappelen in de toekomst steeds vaker per vrachtwagen dan per kipper naar het erf worden vervoerd. De kippers kunnen dan op het veld blijven op lage bandenspanning om de bodem te sparen en tarragrond blijft op het perceel achter. Verspreiding van nematoden naar andere percelen wordt daardoor verkleind. Vrachtwagens verzorgen vervolgens het transport over de weg, wat uiteindelijk per kilo product goedkoper is dan wegtransport met trekkers, aldus Kruthaup.

Er is een trend gaande naar het overladen van aardappelen, zegt Franz-Bernd Kruthaup, CEO bij Grimme. Aardappelbedrijven groeien qua areaal, waarmee ook de transportafstanden van veld naar erf toenemen.

Prototype overlaadwagen Supdnik Crop-Cart

De Clean Loader past in die trend, evenals de opkomst van overlaadwagens, zoals de Pom-Over van Fliegl en de overlaadwagen van Dezeure. Kruthaup dicht meer slagingskans toe aan de Clean Loader dan aan de overlaadwagen, vanwege zijn hogere capaciteit en de veel betere reiniging.

Toch heeft Grimme voor de zekerheid naast de Clean Loader ook een overlaadwagen ontwikkelt, op basis van de overlaadwagen van zijn Noord-Amerikaanse dochterbedrijf Spudnik. Een prototype stond de op Grimme Technicadagen.

De Spudnik Crop-Cart heeft een inhoud van 20 ton en een losband aan de voorzijde. Behalve in aardappelen en suikerbieten kan de overlaadwagen ook worden ingezet in granen. De losband maakt dan plaats voor een afvoervijzel.

De Clean Loader kost circa €230.000, de Crop-Cart zal rond de €120.000 tot €140.000 gaan kosten.

Laatste reacties

 • jromme

  Nieuw ????
  Wat is hier nieuw aan ?
  Vissers bolsward bouwde ze al in de jaren `70.
  Miedema en ook blw volgde.

 • wbrooymans

  Het enigste nieuw hieraan is dat Grimme hem maakt voor een hele hoge prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.