Mechanisatie

Nieuws 16354 x bekeken laatste update:19 okt 2016

Ploeger komt met zelfrijdende driewieler

De fabrikanten Vervaet en Vredo krijgen een concurrent erbij: het Nederlandse Ploeger in Roosendaal start met de productie van zelfrijdende mestvoertuigen. In eerste instantie driewielers en in een later stadium overweegt Ploeger om ook grotere en andere varianten te ontwikkelen.

De eerste (paar) driewielers zien in 2017 het levenslicht. Het wordt een machine met een tankinhoud van 16 kuub en heet Ploeger AT 4103. Ploeger spreekt overigens liever over zelfrijdende ‘applicatiemachine’ omdat de zelfrijder uitgerust kan worden met de opbouw van een (vloeibare) kunstmest-, kalk- of stalmeststrooier. De letters ‘AT’ staan dan ook voor ‘Application Terra’.

Ploeger steekt in op een eenvoudige machine, met bewezen techniek en makkelijk te bedienen. De transmissie wordt een mechanische, alle wielen permanent aangedreven. Kernpunt in alles blijft: uptime. Dat laatste betekent dat als de machine uitvalt – waar ook ter wereld – deze snel weer moet ­kunnen draaien.

Ploeger geïnteresseerd in nichemarkten

Ploeger heeft twee redenen voor deze ontwikkeling: in eerste instantie omdat er een belangrijke speler in deze markt gestopt is met de productie ervan: Challenger. In tweede instantie omdat Ploeger geïnteresseerd is in nichemarkten. Dat is echt Ploegers ding, zo mag je stellen. Het ontwikkelen, het verkopen en de nazorg vraagt om een individuele klantbenadering, wereldwijd. Precies wat Ploeger nu ook doet met de zelf­rijdende spinaziemaaiers, erwtenplukdorsers, bonenplukkers en aardappelrooiers.

Ploeger maakt deel uit van de Ploeger-Oxbo Group die jaarlijks zo'n 250 zelfrijders bouwt, een omzet heeft van circa €200 miljoen en waar 700 mensen werken. De machines worden verkocht in ruim 40 landen, deels met eigen vestigingen, deels met lokale verkoopagenten. De groep heeft 6 fabrieken waarvan 3  in Europa en 2 in de Verenigde Staten. Naast Ploeger vallen onder deze groep ook de merken Bourgoin, Oxbo en PMC.

De Ploeger AT 4103. <em>Foto: Ploeger</em>
De Ploeger AT 4103. Foto: Ploeger

Of registreer je om te kunnen reageren.