Mechanisatie

Nieuws 2033 x bekeken

VS: graanmalaise drukt trekkerverkoop

In de VS is het aantal verkochte landbouwtrekkers in 2015 met 1,5% gedaald tot 204.790, waarbij de grootste klappen vielen bij zwaardere machines.

De verkoop van zelfrijdende combines nam 32,5% af tot 5.381 machines. De vrij dramatische verkoopcijfers worden gepubliceerd door de brancheorganisatie AEM.

Lage graanprijs

De malaise in de verkoop van trekkers en combines is vooral een gevolg van lage prijzen voor graan, oliezaden en in mindere mate zuivel. Het Amerikaanse landbouwministerie berekende eerder dat de netto-inkomens van boeren in de VS in 2015 bijna 40% zijn gedaald. Boeren investeren minder in dure productiemiddelen en kiezen vaker voor lease.

Vooral minder zware machines verkocht

Uit de cijfers blijkt dat het aantal landbouwtrekkers met minder dan 40 PK 8% is toegenomen, terwijl het aantal verkochte machines met een groter vermogen daalde. Bij door twee wielen aangedreven trekkers met meer dan 100 pk vermogen, is sprake van een daling van 25,5%. De verkoop van door vier wielen aangedreven trekkers daalde 39%.

De verkoopcijfers liggen ruim onder het gemiddelde van de periode van 2010 tot en met 2014. Voor 2016 geeft AEM vooralsnog geen prognose af voor 2016. John Deere, Case New Holland en CLAAS denken dat de markt verslechtert en Agco, eigenaar van onder meer Fendt en Massey Ferguson, is ook niet overtuigd dat de markt sterk verbetert.

Ook verkoopmalaise in EU

Volgens cijfers van brancheorganisatie CEMA zijn in de eerste 9 maanden van 2015 in de EU zo'n 7% minder trekkerverkopen geregistreerd. In Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk was sprake van een vrij sterke daling, terwijl in Spanje opmerkelijk genoeg wel sprake was van groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.