Mechanisatie

Nieuws

Trekkerverkopen achtergebleven in 2015

In 2015 zijn tot en met november 2.408 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd. Dat is 5 procent minder dan het jaar ervoor.

Dat de trekkerverkopen vorig jaar zijn afgenomen, blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie voor producenten en importeurs van machines Fedecom. Alleen een groeispurt in december (dat moet nog blijken uit de cijfers) kan 2015 nog tot een redelijk verkoopjaar maken.

November een redelijke maand

Het aantal afgeleverde trekkers kwam in november met 191 stuks wel hoger uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal afgeleverde machines lag toch op het laagste niveau sinds 2010. De teruggevallen afzet heeft alles te maken met de lagere landbouwprijzen. De prijzen zetten druk op boereninkomens.

Landbouwprijzen in de min

Volgens de Wereldvoedselorganisatie is de graanprijs in 2015 gedaald tot het laagste niveau sinds 2010. De zuivelprijs is zelfs tot het laagste niveau sinds 2006 gedaald. Vrijwel overal ter wereld staan verkopen van landbouwmachines daardoor onder druk. De Europese brancheorganisatie gaat voor dit jaar uit van een daling van 7% of 8% in de EU.

Wel meer compacttrekkers afgeleverd

Bij de afzet van compacttrekkers was juist sprake van een flinke stijging van de afzet. In 2014 werden tot en met november 505 machines afgeleverd. In 2016 was dit aantal geklommen tot 602 stuks. De verkopen van compacttrekkers wordt aangevoerd door New Holland, John Deere en Kubota.

John Deere leidend merk

De verkoopaantallen per merk worden in Nederland altijd met een jaar vertraging bekend gemaakt. Uit de cijfers van 2014 blijkt dat net als het jaar ervoor John Deere marktleider was in het segment landbouw- en smalspoortrekker. Tot en met november 2014 leverde de Amerikaanse machinebouwer in Nederland 624 stuks af. New Holland volgt met 480 stuks en Fendt met 395 machines.

Case-IH en New Holland behoren tot het concern CNH Industrial. Samen zijn de bedrijven goed voor 748 machines. De Agco-merken Fendt, Massey Ferguson en Valtra waren samen goed voor 659 stuks. Valtra zag de verkopen opvallend ver terugvallen.

Hoewel er in het najaar van 2015 meer landbouw- en smalspoortrekkers werden verkocht dan in 2014 (zie de grafiek hieronder), is de teller in totaal over januari-november 2015 toch onder die van 2014 blijven steken.

Of registreer je om te kunnen reageren.