Mechanisatie

Nieuws

Werktuig stuurt Steyr aan

St. Valentin (Oost.) – Steyr zet een volgende stap in de communicatie tussen trekker en werktuig. Alle CVT-modellen beschikken per direct over klasse III van het Isobus-systeem. Dat betekent een hoger niveau van communicatie tussen beide; het werktuig kan nu ook bepaalde trekkerfuncties aansturen.

Bij Isobus I en II stuurt de electronic control unit (ECU) van de trekker trekkerinfo naar de ECU van de machine. Dat is eenrichtingsverkeer: doe dit en laat dat. Met klasse III krijgt de trekker-ECU ook info terug. Dat kan zelfs in de vorm van instructies. Deze uitwisseling van data kan productiviteit en efficiëntie van de trekker-werktuigcombinatie merkbaar verbeteren, aldus Steyr.

Momenteel is Isobus III nog niet wijd verspreid onder trekkers en werktuigen. Maar gezien de snelheid waarmee klasse I en II door de industrie werd omarmd, verwacht de Oostenrijkse trekkerfabrikant snel innovaties te zien. Die zullen de chauffeur verder ontlasten. Bijvoorbeeld een grootpakpers die de rijsnelheid bijregelt op basis van het hooi- of stro-aanbod, of de trekker even stilzet om een baal te lossen.

Foto

  • Isobus-werktuigen kunnen met klasse III ook 'terugpraten' tegen de trekker, en zelfs opdrachten geven.

    Isobus-werktuigen kunnen met klasse III ook 'terugpraten' tegen de trekker, en zelfs opdrachten geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.