Mechanisatie

Nieuws

Kuhn Metris 4102

Doetinchem (Gld.) – In de werktuigtest van TREKKER figureerde dit keer de tweede generatie van de Kuhns Metris-spuitmachine. De 4102, met 4.100 liter tank en 24 meter aluminium boom, kreeg een chic design mee van de fabrikant, maar technisch zijn er nog wel wat verbeterpunten.

Onze testmachine had de optionele fuseebesturing (meerprijs €6.700) en de E-Set bediening met elektrisch bediende kleppen (€4.950). Daarbij de gps-sectieschakeling van Trimble inclusief CFX 750-terminal (€3.450) en automatische boomhoogteregeling van Norac (€4.500). De vanafprijs van deze spuit bedraagt €50.950, inclusief de 24 meter aluminium boom.

Voor dat geld heb je een spuitmachine die punten scoort met zijn lichte gewicht en goede dosering. De boomvoering, de vultrechter en de menustructuur van de bediening bieden nog wel ruimte voor verbetering. Kuhn start daar al mee op de Agritechnica. Met Visioreb komt er een oplossing voor onvolkomenheden in de gps-sectieaansturing. Tevens komt er een Isobus-oplossing die een aantal van de terminals en stekkeraansluitingen overbodig maakt. En wellicht komen er dan ook minder handelingen die je moet uitvoeren bij elk begin van de bespuiting. Een aanduiding van de nog te spuiten oppervlakte zou daarin ook zeer welkom zijn.

Foto

 • Kuhn Metris 4102
 • De bediening op het vulcentrum heeft te kleine knoppen om met handschoenen aan te selecteren.

  De bediening op het vulcentrum heeft te kleine knoppen om met handschoenen aan te selecteren.

 • De vultrechter ontbeert een goede ringleiding. Langere mensen kunnen moeilijk onder de beplating staan bij het vullen.

  De vultrechter ontbeert een goede ringleiding. Langere mensen kunnen moeilijk onder de beplating staan bij het vullen.

 • Naast de terminal voor de spuitbediening is er een tweede voor sectieschakeling en boomhoogteregeling.

  Naast de terminal voor de spuitbediening is er een tweede voor sectieschakeling en boomhoogteregeling.

 • De demping van de vrij stijve trapezium-pendelophanging vangt het schommelen van de boom op ongelijk terrein niet voldoende op.

  De demping van de vrij stijve trapezium-pendelophanging vangt het schommelen van de boom op ongelijk terrein niet voldoende op.

 • De 24 meter lange aluminium boom klapt snel en compact op. De viervoudige dophouders willen soms wat verdraaien.

  De 24 meter lange aluminium boom klapt snel en compact op. De viervoudige dophouders willen soms wat verdraaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.