Mechanisatie

Nieuws 4277 x bekeken

Trekkerverkoop naar dieptepunt

Nieuwegein – In het eerste halfjaar van 2015 zijn in Nederland 1.394 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd. De verkopen lopen 199 stuks achter bij vorig jaar en liggen op het laagste niveau sinds ten minste 2004.

Dat blijkt uit cijfers van Fedecom, de brancheorganisatie voor producenten en importeurs van landbouwmachines. De trekkermarkt lijkt fundamenteel veranderd. De afzet groeide vanaf 2005 scherp tot een hoogtepunt van 2.599 machines in 2008. Daarna zakte de markt in. Een jaar later kwamen de verkopen maar net boven 1.800 stuks uit. Nog weer een jaar later moest de industrie zich tevreden stellen met minder dan 1.500 machines in het eerste halfjaar.

Lage melk- en graanprijs

Maar daarna trok de markt weer aan. De kans dat weer aantallen boven de 2.000 uitkomen, lijkt voorlopig klein. In 2007 en 2008 werd de markt gedragen door een graanprijsstijging. Nu liggen de graanprijs maar ook de melkprijs laag. Volgens de FAO-voedselprijsindex van de Verenigde Naties liggen voedselprijzen wereldwijd op het laagste niveau sinds 2009.

Structureel effect

Er is ook een structureel effect zichtbaar. Langjarig dalen verkopen omdat trekkers steeds groter zijn en het aantal boeren verder afneemt. In de maand juni zijn overigens 231 trekkers afgeleverd en dat is er precies één meer dan een jaar eerder. Lichtpuntje is ook dat de verkoop van compacttrekkers licht is toegenomen van 311 tot 336 machines.

John Deere marktleider

De verkopen per merk worden altijd met een vertraging van een jaar bekendgemaakt. Uit de cijfers blijkt dat John Deere in het eerste halfjaar van 2014 marktleider was met 361 verkochte machine. Nummers twee en drie waren New Holland en Fendt met respectievelijk 302 en 257 machines.

Of registreer je om te kunnen reageren.