Mechanisatie

Nieuws

Finse bosreus

Geldermalsen (Gld.) - Het Finse bedrijf Soukone vervaardigt MeriCrusher-houtopslag-verkleiningsmachines. Het levert er nu desgewenst ook een trekker bij voor de aandrijving: de Suocco S 500.

Dick van Breda importeert de MeriCrusher én de MeriTractor Suocco. Dat is geen half werk. Het gaat om een rupstrekker met een 768 pk Volvo-motor met 16 liter inhoud. Het koppel bedraagt een indrukwekkende 3.263 Nm. De trekker heeft een hydrostatische transmissie, maar kan via een mechanische aftakas een berg vermogen (600 kW) kwijt aan de aanbouwmachines.

Op een enkel stel rupsen van 80 cm breed weegt de trekker 16 ton. Maar er past ook een dubbel stel van deze rupsen onder (foto). Dan bedraagt het gewicht 21,5 ton. De machine is dan wel 460 cm breed. Uiteraard zorgen de brede rupsen voor een lage bodemdruk: op enkele rupsen 0,26 kg/cm2, op dubbelen 0,17 kg/cm2. De rupsen zijn hydraulisch geveerd. Voor een goed zicht op de werktuigen kan de stoel, inclusief de bedieningselementen, 180 graden draaien. De Suocco toont zijn spierballen hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.