MechanisatieNieuws

CNH stapt in drone-techniek

Swifterbant (Fl.) – CNH levert straks een onbemand vliegtuigje (drone) samen met de software die waarnemingen vertaalt in voor boeren bruikbare gegevens.

Trekkerbouwer CNH (Case IH, New Holland) werkt daarvoor samen met het Amerikaanse Precision Hawk. Dit bedrijf maakt zowel een onbemand vliegtuigje (drone) als de software die de waarnemingen vanuit de lucht vertaalt in voor boeren bruikbare gegevens. Denk aan de toestand van het gewas, onkruiden of bodemtoestand.

Een gezamenlijk proefproject dat vier maanden geleden startte en tot eind dit jaar loopt, is zo succesvol dat CNH nagenoeg zeker een totaalpakket gaat aanbieden voor zo’n €32.000. Dat omvat een drone, een cursus om deze te bedienen, verzekering tegen schade aan het apparaat (niet: schade aan derden) en een jaar lang vrij toegang tot de app-store van Precision Hawk. Een keur aan apps vertaalt de door de drone gemaakte opnames in nuttige info. Denk aan: hoeveel planten staan er op een perceel, wat is de onkruiddruk, slaan ziekten of belagers toe, droge of natte plekken in het veld, wat is het grasbestand op dat moment, et cetera. Het is niet zo dat deze software is toegespitst op de VS en Canada en ‘min of meer’ bruikbaar is in Nederland. Door samenwerking met universiteiten in het VK, Nederland (Nijmegen) en België (Leuven, later komen hier apps vandaan voor combines en hakselaars) zijn de apps toegesneden op Nederlandse omstandigheden. Bovendien gaan de ontwikkelingen op dit terrein in een razend tempo. Wat nu kan, was een paar jaar geleden toekomstmuziek; de mogelijkheden van morgen zijn legio.

Vliegen

Na het doorlopen van de ‘vliegcursus’ is de bediening van de drone eenvoudig. Je programmeert hem met behulp van Google Maps waar hij opnames moet maken. Machine starten, in de lucht gooien, en de rest gaat vanzelf. De drone analyseert de vliegomstandigheden, berekent op basis daarvan het te volgen traject, en maakt zijn opnamen met rond 50 km/u. Hij kan in een uur ongeveer 400 hectare aan en keert na voltooiing automatisch terug naar de lanceerplek (of een andere geprogrammeerde plek). De data zet je over op de pc. Wie zijn opnamen van daar naar de cloud van Precision Hawk verstuurt, krijgt binnen 24 uur een mailtje dat de resultaten beschikbaar zijn.

Na het eerste jaar houdt de gebruiker via een abonnement toegang tot de software. Dat kost rond €3.000 per jaar voor de totale store. Óf je neemt een deelabonnement. Ben je als loonwerker bijvoorbeeld alleen actief in de veehouderij (grasland en maisteelt), dan kun je je de kosten van apps voor bieten of aardappelen dus besparen.

Analyse door derden

CNH stapt nadrukkelijk níet in de interpretátie van deze gegevens. Advies over bemesting, beregening, spuiten of teelttechniek vergt aanvullende deskundigheid. De app-resultaten vertellen dus waar een gewas achterblijft, maar niet waardoor dat komt en wat er aan te doen is. Dat blijft het terrein van teeltbegeleiders en voorlichters.

CNH ziet drie doelgroepen voor wie het pakket geschikt is: loonwerkers, samenwerkingsverbanden van agrariërs, en mogelijk CNH-dealers die extra service willen bieden (maar: zonder de adviesfunctie dus).

De drone is op 2 en 3 september te zien op Potato Europe in Kain (B.).

Beheer
WP Admin