Mechanisatie

Nieuws 2097 x bekeken laatste update:29 mei 2015

Non-stop persen en wikkelen

Dronten (Fl.) - Vicon combineert als eerste non-stop persen én wikkelen in één machine. De capaciteit komt zo op honderd balen per uur.

Het vormen en verdichten van de baal vindt gelijktijdig met de netbinding plaats. Vicon speelt dat klaar met twee in serie geplaatste vaste kamers. De voorkamer vormt ongeveer tweederde van de baal. De gewasstroom gaat via de pick-up en de invoerrotor naar de juiste kamer gevoerd. Het bijzondere is, dat de twee kamers drie persrollen delen (in het scharnierend deel van de voorkamer). De voorkamer moet namelijk open kunnen om de voorgevormde baal in de hoofdperskamer te laten. De bind- en wikkelprocessen zijn precies op elkaar afgestemd zijn. De wikkeltafel kan verticaal bewegen om een baal snel over te dragen van perskamer naar wikkelaar. De satellietarmen roteren in een verticaal vlak om de baal. Deze constructie is compact, waardoor de totale machine zelfs korter is dan andere perswikkelcombinaties. En dat ondanks de dubbele perskamer.

De besturing loopt via Isobus; direct via de terminal van een Isobus-trekker óf via de IsoMatch Tellus-terminal van Kverneland. De trekker moet over minimaal 130 pk beschikken en over loadsensinghydrauliek van 60 l/min. Dit jaar is de FastBale nog niet te koop; Vicon test nog een jaar door met de nulserie. Tot dan noemt Vicon nog geen prijs. Hoe een en ander precies werkt, laat TREKKER zien in zijn rubriek Zo Werkt...

Foto

  • Non-stop persen en wikkelen
  • Non-stop persen en wikkelen
  • Non-stop persen en wikkelen

Nico Rodenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.