Mechanisatie

Nieuws 1260 x bekeken

Minder akkerbouwmachines verkocht

Brussel/Frankfurt – Europese akkerbouwers en loonwerkers investeerden in 2014 minder in machines voor bodembewerking, zaaitechniek, bemesting en gewasbescherming. Dat meldt koepelorganisatie Cema. De aangesloten machinefabrikanten voorzien voor 2015 een verdere krimp in de afzet.

Voorlopige cijfers wijzen op een terugval vorig jaar van zo'n 5 procent, naar een omzetwaarde van €3,6 miljard. Dat moet je dan wel in perspectief zien, want tot 2013 was de afzet juist erg goed, tot een kwart meer dan gebruikelijk in de vijf jaren daarvoor. Vooral in Frankrijk zitten de verkopen in het slop, maar ook in Duitsland valt het tegen sinds de economische terugval rond 2009/2010 begon.

Uitzonderingen zijn er ook. Bij zowel gedragen als zelfdragende ploegen is de boven-over-variant in trek. En bij compacte schijveneggen is er een trend naar grotere schijfdiameters voor diepere werking, slijtdelen met langere levensduur en/of snelwisselsystemen. Verder zit er muziek in elektronische aansturing en sectieschakeling, zowel bij bemesten als gewasbescherming.

Of registreer je om te kunnen reageren.