Mechanisatie

Nieuws laatste update:1 dec 2015

Al 62 opleiders voor T-rijbewijs in Nederland

Het aantal rijscholen dat de mogelijkheid biedt om een opleiding voor een T-rijbewijs bij ze te volgen is al behoorlijk uitgebreid. Dat blijkt uit de lijst van opleiders die een overeenkomst met het CBR zijn aangegaan voor theorie- en praktijkexamens. Loonwerkersorganisatie Cumela heeft een overzicht van opleiders gemaakt.

Na invoering van de nieuwe wetgeving leken veel potentiële opleiders geen interesse te hebben vanwege de hoge investeringskosten. Er moet lesgegeven worden op een combinatie van een trekker met aanhangwagen. De trekker moet voorzien zijn van een tweede zitplaats, dubbele bediening hebben en een blauw L-bord. De aanhangwagen moet tenminste twee assen hebben, een lading van 6 ton en eveneens een blauw L-bord.

T-rijbewijs

Door de nieuwe wetgeving moeten bestuurders die op of na 1 juli 2015 16 jaar zijn worden, het T-rijbewijs hebben voor het besturen van de trekkers en zelfrijdende werktuigen op de openbare weg. Ook bestuurders die geen B-rijbewijs of trekkercertificaat hebben, moeten - als ze een trekker willen besturen - een T-rijbewijs halen. Het T-rijbewijs is niet alleen verplicht voor landbouwvoertuigen, maar ook voor grondverzetmachines.

Opties in Brabant

Uit het overzicht blijkt dat Noord-Brabant de meeste adressen heeft waar les genomen kan worden voor een T-rijbewijs, namelijk 11. Gelderland, Overijssel en Limburg zitten daar achter met respectievelijk 9, 7 en 6 adressen. De drie noordelijke provincies zijn heel eensgezind, alle drie hebben 5 lesadressen. Opvallend is dat Flevoland met maar een enkele mogelijkheid onderaan de lijst bungelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.