Mechanisatie

Nieuws

Dorsen zonder stress

Hannover (D. ) – Het nieuwe alarmerings- en controlesysteem van Claas dat de productstroom door de maaidorser bewaakt, wint op de komende Agritechnica een zilveren medaille.

Claas stelt dat veel maaidorsers tot nog toe niet 'tot hun max' worden benut omdat de chauffeur bang is dat de boel vastdraait, wat veel tijd kost. De fabrikant ontwikkelde daarom een automatisch systeem dat de productstroom op zijn weg door de machine bewaakt. Hierop vertrouwend kun je de maaidorser zorgeloos tot zijn grens duwen.

De bewaking houdt continu de sensormetingen in de gaten over productstroomdikte en rotorsnelheid, en vergelijkt die met de maximale doorloopsnelheid en de maximale slip op de aandrijflijn. Zodra de waarnemingen maar iets buiten de specificaties komen, gaat een alarm af. Het controlesysteem reageert naar behoefte; soms volstaat een snelheidsvermindering, maar als het moet volgt een noodstop. De chauffeur kan dus karren zo lang hij geen alarm hoort, wat het stressniveau flink omlaag drukt. Tegelijk is het risico op blokkades en 'down time' minimaal.

Claas, hal 13, stand C05

Foto

  • Dorsen zonder stress
  • Dorsen zonder stress
  • Dorsen zonder stress

Of registreer je om te kunnen reageren.