Mechanisatie

Nieuws 1169 x bekeken

Zaad én stengel gelijktijdig oogsten

HempFlax bouwde samen met John Deere-dealer Groenoord twee maaidorsers om.

HempFlax in Oude Pekela (Gr.) teelt en verwerkt hennep. Niet alleen in Nederland, maar nu ook in Roemenië. Daar kocht het een boerderij van 600 hectare. HempFlax teelt er de hennep behálve voor de vezels ook voor het zaad. Onder Nederlandse omstandigheden lukt dat niet, hier wordt het zaad te laat rijp.
Voor het Roemeense bedrijf bouwde HempFlax samen met John Deere-dealer Groenoord twee maaidorsers om. Ze oogsten nu gelijktijdig zaad én stengel. Het maaibord staat op een hefmast en maait het zaad voor verdere verwerking in de dorskorf. Onder het maaibord zit een Kemper-maaibek met aangepaste hakselkooi. Deze legt de stengels met een lengte van 60 cm af onder de machine.

Of registreer je om te kunnen reageren.