Mechanisatie

Nieuws 4 reacties

Zoomlion wil grote machinebouwer worden

Changsha – De Chinese machinebouwer Zoomlion wil voor 2,09 miljard yuan (€254 miljoen) een belang van 60 procent kopen in Chery Heavy Industry, een grote producent van landbouwmachines.

Zoomlion wil op termijn voor de Chinese markt een serieuze concurrent worden voor westerse bedrijven als John Deere, CNH Industrial en Agco.

Zoomlion is zowel in Hongkong als Shanghai aan de beurs genoteerd en maakte het nieuws bekend in een bericht aan aandeelhouders. Op de beurs van Hongkong verloor het aandeel Zoomlion in de eerste helft van 2014 meer dan een derde van haar waarde. Het bedrijf realiseerde in 2013 een omzet van circa €4,6 miljard.

Het bedrijf ziet in de landbouw een groeimarkt. In China heeft de laatste decennia een enorme bouwwoede plaatsgevonden maar momenteel valt de vraag naar machines vanuit de bouw terug. Tegelijk helpt de overheid met zachte leningen boeren met de aankoop of lease van moderne productiemiddelen.

John Deere is in China de grootste westerse leverancier van trekkers en combines, maar ondervindt toenemend concurrentie van het Japanse Kubota, Fendt-eigenaar Agco en het aan FIAT-gelieerde CNH Industrial, dat onder meer New Holland en Case-IH bouwt. Laatstgenoemde bouwde vorig jaar drie fabrieken in China.

Laatste reacties

 • deer123

  en wat maken ze ? vorken en messen , of scheppen en kruiwagens

 • pinkeltje

  trekkers tot 200 pk, maaidorsers, rupskranen van groot tot klein tot mijnbouwtrucks aan toe. Ze rijden in het Aziatische deel van de wereld echt niet alleen met de schop en de kruiwagen en weten zich heel best zelf te redden en is een bedrijf dat je gerust serieus kunt nemen. De Deere's en Caterpillars van deze wereld hebben het echt niet allemaal alleen voor het zeggen. En vergis je niet hoe groot de totale economie van het Aziatische deel van de wereld is.

 • ed12345

  Deere 123 ik neem aan dat je een Deere fan bent .In de landbouw heeft JD altijd kwaliteit gemaakt met enkele missers zoals de eerste american style trekkers uit Mannheim ,In de grondverzetwereld zijn ze pas de laatste 20 -25 jaar kwaliteit gaan maken voor die tijd b.v de dozertjes als ze op waren waren ze hun dagen zat en de hydr kranen die ze zelf bouwde waren ronduit een dom ontwerp.Komatsu en Hitachi maken al heel lang kwaliteit
  Al hadden de eerste Hitachi kranen in NL zo'n 45 jaar terug wel enkele design foutjes b.v de oliekoeler in de dieseltank
  Nu komen veel machines uit Z Korea en dat is ook al lang geen brandhout meer Nee onderschat de aziaten niet

 • Jan Cees Bron

  Pinkeltje: dank voor de toevoeging.
  Deer: ik had inderdaad even wat producten moeten noemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.