Mechanisatie

Nieuws 1329 x bekeken

Akkerbouwers hebben minder investeringsplannen

Roggel - Het percentage akkerbouwers dat van plan is om te investeren in een trekker is in het afgelopen jaar afgenomen. 10,6 procent van de akkerbouwers heeft dit jaar investeringsplannen, ten opzichte van 11,5 procent in 2013. Dit blijkt uit de AkkerbouwScanner 2014, die enquêtebureau AgriDirect jaarlijks uitvoert. In de maanden januari en februari werden circa 6.500 agrarisch ondernemers met minimaal 10 hectare akkerbouwgrond benaderd met vragen over hun bedrijfsactiviteiten en hun toekomst- en investeringsplannen.

Vooral de animo nieuwe trekkers aan te schaffen is fors gedaald. In 2010/'11 had 8,5 procent nog plannen een nieuwe trekker te kopen, in 2014 is dat gedaald tot 6,6 procent. Akkerbouwers kijken nu meer naar gebruikt, want in 2010/'11 wilde 1,9 procent een tweedehandsje kopen, terwijl nu 4 procent van de akkerbouwers plannen heeft een gebruikt model aan te schaffen. Vorig jaar wilde echter nog 4,4 procent van de akkerbouwers een gebruikte trekker kopen. Kortom, grosso modo is in 2014 de animo om te investeren in trekkers, nieuw en tweedehands, minder dan vorig jaar.

New Holland en John Deere zijn wederom de belangrijkste trekkermerken op de Nederlandse akkerbouwbedrijven. Met 22,0 procent wordt New Holland het vaakst genoemd als belangrijkste trekkermerk op het bedrijf; John Deere volgt met 21,1 procent. De merken Case-IH (11,8 procent), Fendt (11,6 procent) en Massey Ferguson (11,1 procent) volgen op afstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.